Coșul meu
0.00 lei
Jurnalul de Hypersănătate
15 boli grave ameliorate cu ajutorul DIETEI ketogenice, inclusiv CANCERUL

15 boli grave ameliorate prin DIETA ketogenică, inclusiv CANCERUL

Dieta ketogenică, bogată în grăsimi și foarte săracă în carbohidrați, produce schimbări majore în metabolismul uman prin creșterea nivelului de corpi cetonici din sânge. Aceștia oferă o nouă sursă de energie pentru celule și determină majoritatea beneficiilor unice pe care dieta ketogenică le poate aduce sănătății noastre.

Multiple studii au dovedit deja efectele adjuvate ale dietei ketogenice în tratamentul cancerului și al altor afecțiuni cronice grave, fiind tot mai recomandată, inclusiv de doctori.

Mai mult decât atât, dieta ketogenică se poate adapta la aproximativ orice tip de regim alimentar preferat: lacto-vegetarian, lacto-ovo-vegetarian, lacto-ovo-pesco-vegetarian, sau chiar vegan.

Schimbările produse în interiorul corpului

Celulele normale, sănătoase, au posibiliatea de a folosi ca sursă de energie glucoza sau corpii cetonici. Glucoza este în general principala sursă de energie deoarece este arhiprezentă în alimentație, putând fi obținută ușor din zaharuri simple (zahăr alb/brun, lapte) sau zaharuri complexe precum amidonul. Atunci când aportul de carbohidrați scade, în timpul postului sau prin consumul mare de grăsimi, organismul începe să folosească lipidele pentru a produce energia necesară activităților celulare. Astfel, organismul este forțat să ardă grăsimi în loc de glucoză, iar rezultatul acestui proces îl reprezintă corpii cetonici eliberați în sânge, de către ficat, sub forma acetoacetatului, acetonei și acidului betahidroxibutiric.

În general dieta ketogenică are o distribuție a energiei de aproximativ 8% proteine, 2% carbohidrați și 90% grăsimi. Alimentația în dieta ketogenică se concentrează pe grăsimi sănătoase precum uleiul de măsline extravirgin, uleiul de cocos, uleiul din semințe de in, nuci, migdale, alune de pădure, semințe crude, semințe de chia, avocado, ouă, smântână fermentată grasă. Se recomandă evitarea grăsimilor trans, a lactatelor nefermantate (conțin lactoză), a cerealelor și a produselor derivate (fulgi, paste, pâine), a porumbului, cartofilor și a fructelor, cu anumite excepții precum murele, zmeura și căpșunile, deoarece dispun de un conținut foarte redus de calorii.

În prezent există 62 de studii care evaluează dietele cu conținut scăzut de carbohidrați ca și terapii complementare pentru o varietate de afecțiuni, dintre care 11 studii evaluează dietele ketogenice ca tratament adjuvant al cancerului.

Iată o listă cu 15 afecțiuni în care adoptarea dietei ketogenice a determinat rezultate surprinzătoare:

Epilepsie

Epilepsia este o suferință cronică cerebrală caracterizată, în general, de prezența a cel putin 2 crize epileptice apărute la un interval de minim 24 ore între ele.

Pentru a evita accesele epileptice, persoana în cauză este nevoită să ia în mod regulat medicamente anticonvulsivante prescrise de medicul specialist. Chiar dacă acestea sunt de cele mai multe ori eficiente, există pacienți care nu răspund bine la tratamentul medicamentos sau nu pot tolera efectele secundare.

Studiile au arătat că accesele epileptice s-au îmbunătățit drastic la aproximativ 50% dintre pacienții cu epilepsie care au adoptat dieta ketogenică 4:1. Aceasta asigură o cantitate de grăsimi de 4 ori mai mare decât cantitatea însumată a carbohidraților și a proteinelor la un loc.

De asemenea, s-a constatat că dieta ketogenică aduce multiple beneficii creierului.

Spre exemplu, în momentul în care oamenii de știință au monitorizat activitatea cerebrală a copiiilor cu epilepsie, au sesizat îmbunătățiri ale activității neuronale la 65% dintre cei care urmau dieta ketogenică – indiferent dacă s-a micșorat sau nu numărul de accese epileptice.

Așadar dieta ketogenică poate fi adoptată ca și terapie complementară în vederea reducerii frecvenței și intensității acceselor epileptice în cazul la copiiilor și adulților care nu răspund bine la tratamentul medicamentos aferent acestei afecțiuni.

Sindromul metabolic

Sindromul metabolic reprezintă asocierea mai multor afecțiuni care cresc riscul de diabet zaharat și boli cardiovasculare (accident vascular cerebral, infarct miocardic).

Se consideră că factorul central responsabil pentru acest sindrom este rezistența la insulină.

Poți fi diagnosticat cu sindrom metabolic dacă întrunești minimum 3 din cele 5 criterii de diagnostic:

 1. Obezitate abdominală (adică circumferința taliei mai mare de 80 de cm pentru femei și 94 de cm pentru bărbați);
 2. Trigliceride mărite (≥ 150 mg/dl);
 3. HDL colesterol scăzut (< 50 mg/dl la femei, < 40 mg/dl la bărbați);
 4. Hipertensiune arterială (adică ≥ 130/ ≥85 mmHg);
 5. Glicemie pe nemâncate crescută (≥ 100 mg/dl).

Oamenii afectați de sindromul metabolic prezintă un risc mult mai mare de a face diabet zaharat tip 2, infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Într-un studiu controlat, desfășurat pe o perioadă de 12 săptămâni, la pacienții cu sindrom metabolic, care au urmat dieta ketogenică, s-a diminuat nivelul de grăsime din corp cu 14%. De asemenea le-a scăzut nivelul de trigliceride cu mai mult de 50%.

S-a constatat astfel faptul că dieta ketogenică reduce obezitatea abdominală, nivelul trigliceridelor, hipertensiunea arterială și glicemia în cazul pacienților cu sindrom metabolic.

Boala cu stocare de glicogen

Oamenilor diagnosticați cu o astfel de afecțiune le lipsește o enzimă care ajută organismul să mențină nivelurile normale de zahăr din sange. Există mai multe tipuri ale acestei boli, în funcție de enzima care lipsește.

În general, boala este diagnosticată în copilărie iar simptomele variază în funcție de tipul bolii. Acestea pot include: dezvoltare fizică lentă, oboseală, nivel glicemic scăzut, crampe musculare și ficat mărit.

Pacienților diagnosticați cu acest sindrom li se recomandă să consume alimente bogate în carbohidrați, la intervale dese, astfel încât să se asigure permanența glucozei în corp.

Cercetări recente arată însă, că dieta ketogenică, bogată în grăsimi și foarte săracă în carbohidrați ar putea aduce beneficii multiple în anumite forme ale acestei boli.

Într-un studiu de caz, un pacient care suferă de boala cu stocare de glicogen tip V (Boala lui McArdle-Schmid-Pearson) a urmat dieta ketogenică timp de un an. În funcție de nivelul de efort efectuat, el a înregistrat o creștere spectaculoasă de 3 până la 10 ori a toleranței la efort.

De asemenea, sindromul cu stocare de glicogen tip III (Boala lui Forbes-Cori) afectează ficatul și mușchii. Dieta ketogenică poate ajuta la ameliorarea simptomelor, prin furnizarea de corpi cetonici care pot fi folosiți de către corp ca sursă alternativă de energie.

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice reprezintă principala cauză de infertilitate la femei. Aceasta este caracterizată prin niveluri ridicate de testosteron, exces de păr facial, chisturi ovariene, cicluri menstruale neregulate și probleme cu reglarea nivelului de zahar din sânge.

Una dintre caracteristicile principale este rezistența la insulină, iar multe femei cu acest sindrom sunt obeze și reușesc cu greu să scadă în greutate. De asemenea femeile cu sindromul ovarelor polichistice prezintă un risc mare de a face diabet zaharat tip 2.

Într-un studiu desfășurat pe o perioadă de 6 luni asupra unui număr de 11 femei diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice a arătat că adoptarea dietei ketogenice a determinat o pierdere medie în greutate de 12%. Rezistența la insulină a scăzut cu 54%, iar valorile hormonilor reproductivi s-au îmbunătățit. Două dintre femeile care sufereau de infertilitate au rămas însărcinate.

Diabet

Diabetul este o afecțiune care apare atunci când organismul nu mai este capabil să utilizeze glucoza în mod corespunzător, adică să o transforme în energie.

Un diabet zaharat netratat duce la dislipidemie (creșterea grăsimilor în sânge) – care favorizează apariția aterosclerozei. Aceasta este cauza hipertensiunii arteriale, a tulburărilor de circulație la nivelul picioarelor (care vor determina apariția durerilor în timpul mersului), infarctului miocardic sau accidentelor vasculare cerebrale.

Zeci de studii controlate au arătat că o dietă cu un aport foarte scăzut în carbohidrați ajută la menținerea nivelului glicemic normal și de asemenea aduce multe alte beneficii sănătății.

Într-un studiu realizat pe o perioadă de 16 săptămâni, 17 din 21 de persoane care au urmat dieta ketogenică au putut micșora sau chiar stopa complet dozajul medicamentelor antidiabetice. Pacienții incluși în studiu au slăbit în medie 8.7 kg și le-a scăzut nivelul trigliceridelor și al tensiunii arteriale.

Într-un alt studiu desfășurat pe o perioadă de 3 luni, s-au comparat rezulatele dietei ketogenice cu cele obținute prin adoptarea unei diete cu aport moderat de carbohidrați. Participanții care au adoptat dieta ketogenică au obținut o scădere a nivelului HbA1c (hemoglobina glicată sau glicozilată) cu 0.6% mai mare decât ceilalți paricipanți. 12% dintre ei au obținut, cu ajutorul dietei ketogenice, o valoare a HbA1c sub 5.7%, valoare considerată normală.

Așadar, în cazul diabeticilor, dieta ketogenică reduce nivelul glucozei din sânge. În unele cazuri, datorită parametrilor normali, sub control specializat, medicația antidiabetică poate fi redusă sau chiar întreruptă complet.

Cancer

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial.

În ultimii ani, cercetările științifice au arătat că dieta ketogenică poate avea efecte benefice inclusiv în cancer.

Mai mulți cercetători au descoperit că nivelurile ridicate ale glucozei în sânge, obezitatea și diabetul zaharat de tip 2, cresc riscul de dezvoltare a cancerului de sân, precum și a altor tipuri de cancer. Ei susțin că restricționarea consumului de carbohidrați în vederea scăderii nivelului glicemic și insulinic, poate preveni dezvoltarea tumorală.

Studii efectuate pe cobai au arătat că dieta ketogenică poate reduce progresia mai multor tipuri de cancer, inclusiv a cancerelor care s-au răspândit și în alte părți ale corpului.

Citește și: NATURA OFERĂ OMULUI ARMA CARE ATACĂ ȘI DISTRUGE DOAR CELULELE CANCEROASE. CARE ESTE ACEASTA ȘI UNDE O GĂSIM?

Datele analizate din cadrul studiilor efectuate pe pacienți care au urmat dieta ketogenică au arătat îmbunătățiri în diferite tipuri de cancer cerebral, inclusiv în glioblastomul multiform – cea mai întâlnită și agresivă formă de cancer cerebral.

Unii cercetători au raportat că masa musculară s-a menținut mai sănătoasă, iar dezvoltarea tumorală a fost încetinită la pacienții care au urmat dieta ketogenică în conjuncție cu radioterapia sau alte tipuri de terapii anticancer.

Beneficiile dietei ketogenice, bogată în grăsimi și foarte săracă în carbohidrați, sunt aduse de schimbarea sursei de energie celulară. Celulele canceroase se hrănesc cu zaharuri și proteine, dar nu pot folosi corpii cetonici (rezultați în urma dietei ketogenice) ca sursă de hrană, mai exact, acestea nu au flexibilitatea metabolică pe care o au celulele normale, tocmai de aceea nu se pot adapta la corpii cetonici pentru a-i folosi ca și combustibil, spre deosebire de celulele sănătoase.

Astfel adoptarea dietei ketogenice în tratamentul cu salvestroli, fitonutrienți care țintesc și atacă natural doar celulele canceroase va putea mări eficiența distrugerii formațiunilor tumorale în cazul pacienților neoplazici.

Autism

Tulburările de spectru autist (TSA) se referă la o afecțiune caracterizată de dificultăți în comunicare, interacțiune socială și, în unele cazuri, de comportamente repetitive.

TSA afectează copiii de orice etnie, rasă sau condiție socioeconomică, fiind de 4,5 ori mai frecvent întâlnite în cazul băieților decât la fete. Astfel, pot fi afectați unul din 42 de baieți, respectiv una din 189 de fete, conform statisticilor CDC.

Studii recente efectuate în laborator, pe pui de șoareci, au arătat că dieta ketogenică poate îmbunătății tiparele comportamentale regăsite într-o astfel de afecțiune.
Autismul are unele caracteristici comune cu epilepsia, crizele care apar fiind determinate de o activitate neuronală exacerbată.

Alte studii au arătat că dieta ketogenică îmbunătățește activitatea celulelor neuronale și determină schimbări benefice în comportamentul persoanelor cu autism.

Un studiu pilot care a inclus 30 de copii cu autism a concluzionat că 18 dintre ei au avut parte de îmbunătățiri simptomatice după 6 luni de cură ketogenică.

Într-un alt studiu studiu de caz, o fată tânără cu autism, care a urmat o dietă ketogenică fără gluten, fără lactate timp de câțiva ani, a cunoscut îmbunătățiri dramatice. A scăpat de obezitate morbidă și i-a crescut valoarea IQ cu 70 de puncte.

Astfel, cercetările arată că persoanele cu tulburări de spectru autist au parte de îmbunătățiri drastice, mai ales atunci când terapiile recomandate pentru o astfel de afecțiune se combină cu adoptarea dietei ketogenice.

Boala Parkinson

Boala Parkinson este o tulburare a creierului care cauzează pierderea treptată a controlului muscular.

În cazul Parkinsonului, celulele din substantia nigra (zonă din trunchiul creierului) nu mai produc dopamină, o substanță chimică ce ajută celulele nervoase să comunice. Deoarece aceste celule mor, creierul nu primește mesajele necesare despre cum și când trebuie să se miste.

Lipsa dopaminei poate cauza diverse simptome precum tremuratul, rigiditatea, bradichinezia – mers, scris, probleme de echilibrul.

Datorită efectelor protectoare asupra creierului și sistemului nervos, produse de adoptarea dietei ketogenice, s-a studiat potențialul pe care l-ar putea avea aceasta ca și terapie complementară recomandată în Boala Parkinson.

Într-un studiu de laborator, au fost hrăniți cu alimente specifice dietei ketogenice, șoareci și șobolani care suferă de boala Parkinson. S-a constatat că acest tip de alimentație a dus la creșterea producției de energie, la protecție sporită împotriva deteriorării nervilor și la îmbunătățirea funcției motorii.

Într-un alt studiu, desfășurat pe o perioadă de 4 săptămâni, cinci din șapte oameni cu Boala Parkinson, care au adoptat dieta ketogenică, au cunoscut îmbunătățiri vizibile în simptome.

Mai multe studii clinice sunt actualmente în desfășurare dar este cert că beneficiile dietei ketogenice asupra afecțiunilor de natură cerebrală sunt multiple.

Obezitate

Multe studii arată că dieta ketogenică este adesea mai eficientă pentru scăderea în greutate decât dietele cu un conținut redus de calorii sau scăzut de grăsimi.

Mai mult decât atât, aceasta oferă și alte beneficii importante asupra sănătății.

Într-un studiu desfășurat pe o perioadă de 24 de săptămâni, persoanele care au urmat diata ketogenică au pierdut de două ori mai multe kg decât cele care au urmat o dietă săracă în grăsimi.

În plus, nivelul trigliceridelor a scăzut semnificativ, iar nivelul HDL (colesterolul bun) a crescut în cazul persoanelor care au adoptat dieta ketogenică. Grupa persoanelor care au urmat dieta săracă în grăsimi, a avut parte de o scădere mai mică a valorilor trigliceridelor și o scădere a nivelului HDL.

Abilitatea dietei ketogenice de a reduce senzația de foame este unul din motivele pentru care aduce rezultate foarte bune în slăbit.

Într-un studiu asupra unor bărbati care consumau fie o dieta ketogenică, fie una moderată în carbohidrati, cei din grupul ketogenic aveau mult mai puțină senzație de foame, consumau mai puține calorii și au pierdut cu 31% mai multă masă corporală decât grupul cu consum moderat de carbohidrați.

Sindromul deficienței de GLUT1

Acest sindrom este o afecțiune genetică rară care implică lipsa unei proteine speciale ce are rolul de a transporta zahărul din sânge în creier.

Simptomele sunt vizibile de regulă după naștere și includ dezvoltare încetinită, dificultate în miscări și uneori chiar accese.

Spre deosebire de glucoză, corpii cetonini, produși de către organism ca efect direct al dietei ketogenice, nu necesită prezența aceastei proteine pentru a ajunge din sânge în creier. Prin urmare, dieta ketogenică poate furniza o sursă alternativă de combustibil, pe care creierul unor astfel de copii să le poată utiliza eficient.

Cercetătorii au sesizat o scădere a numărului de accese, o îmbunătățire a coordonării musculare, a vigilenței și concentrării la copiii diagnosticați cu un astfel de sindrom și au urmat dieta ketogenică.

Leziuni cerebrale

Leziunile cerebrale sunt în general rezultatul unor lovituri directe la cap, accidente auto, accidente la schi, sau impactul cu solul.

Poate evea efecte devastatoare asupra funcțiilor fizice, asupra memoriei și a personalității. Spre deosebire de celulele celorlalte organe din corp, posibilitatea de recuperare a celulor cerebrale afectate este foarte mică.

Studiile în laborator au arătat că adoptarea unei diete ketogenice imediat după episodul traumatic poate reduce reacția inflamatorie a creierului, îmbunătății funcția motorie și accelera vindecarea.

Scleroză multiplă

Simptomele primare apar din cauza deteriorarii stratului protector din jurul nervilor coloanei vertebrale sau a creierului. Fenomen numit demielinizare.

Aceasta cauzează cicatrici ce îngreunează transmiterea semnalelor de la creier la organism. Procesul poate cauza probleme ale vezicii urinare sau ale intestinului, pierderea echilibrului, senzație de amorțeală, paralizie, furnicături, tremuraturi, tulburări de vedere sau slăbiciune.

Un studiu realizat pe cobai a arătat că dieta ketogenică a micșorat markerii inflamatorii. Reducerea inflamației a determinat îmbunătățiri în memorare, capacitate de învățare și condiție fizică.

Precum la alte afecțiuni ale sistemului nervos, scleroza multiplă reduce abilitatea celulelor de a folosi glucoza ca și sursă de energie. Prin corpii cetonici produși în corpul celor care adoptă cura ketogenică, celulelor li se asigură o nouă sursă de energie pe care o pot folosi în procesul de regenerare.

Un studiu recent asupra a 48 de pacienți cu scleroză multiplă a evidențiat îmbunătățiri semnificative ale nivelurilor de colesterol și trigliceride prin adoptarea dietei ketogenice.

Boala de ficat gras non-alcoolic

Steatoza hepatică este cea mai comună afecțiune hepatică a lumii moderne.

Este strâns legată de diabetul zaharat tip 2, sindromul metabolic, obezitate și există dovezi că această stare se îmbunătățește urmând dieta ketogenică sau dieta săracă în carbohidrați.

Un studiu a arătat că 14 persoane obeze de sex masculin, care prezentau sindrom metabolic și steatoză hepatică non-alcoolică, în urma a 12 săptămâni de alimentație ketogenică au avut parte de scăderi semnificative în greutate, scăderea tensiunii arteriale și a enzimelor hepatice.

Mai mult decât atât la 93% dintre persoanele participante s-a redus considerabil grăsimea ficatului, iar 21% s-au vindecat complet de această boală.

Boala Alzheimer

Alzheimer este o afecțiune neurologică progresivă care determină moartea unor celule de la nivelul creierului, astfel distrugându-se treptat memoria și alte funcții mentale importante.

Un aspect foarte interesant este acela că boala Alzheimer are caracteristici comune cu epilepsia și diabetul zaharat tip 2: crize, inabilitatea creierului de a folosi glucoza corespunzător și rezistență la insulină.

Studii pe animale au arătat că dieta ketogenică îmbunătățește echilibrul și coordonarea.

Mai mult decât atât, folosirea de uleiuri MCT (ulei de cocos organic, nerafinat) pentru majorarea numărului de corpi cetonci din sânge a arătat că îmbunătățește vizibil simptomele aceste boli.

Spre exemplu, într-un studiu s-au analizat 152 de persoane cu boala Alzheimer care au consumat ulei MCT (trigliceride cu catenă medie). După 90 de zile s-au evidențiat îmbunătățiri în funcția mentală a acestora, în timp ce la grupa placebo, funcția mentală a scăzut.

Migrene

Migrena este o suferință cronică ce se manifestă prin dureri de cap moderat-severe, recurente.

Durerea migrenoasă determină simptome precum greață, vărsături, sensibilitate la lumină sau la zgomot. În general simptomele sunt agravate de activitate fizică sau determină evitarea activității fizice.

Anumite studii au arătat reducerea frecvențelor de crize migrenoase și a nevoii de medicamente analgezice la persoanele care au adoptat dieta ketogenică timp de o lună de zile.

Un alt studiu interesant în care au fost implicate două surori, a arătat că adoptarea dietei ketogenice timp de 4 săptămâni a dus la dispariția completă a durerilor migrenoase. S-a constatat, de asemenea, că durerile au revenit, în perioada de tranziție la o dietă normală, care a durat 8 săptămâni.

Noi perspective pentru tratarea afecțiunilor cronice

În urma studiilor efectuate se demonstrează astfel beneficiile aduse de dieta ketogenică, prin impactul direct asupra sănătății metabolice și a sistemului nervos.

Chiar dacă eficiența ei a fost demonstrată prin studii controlate, dieta ketogenică poate fi considerată ca o terapie complementară, dar urmată în concomitent cu tratamentele recomandate sub supraveghere medicală.

Cu toate acestea, potențialul dietei ketogenice pentru îmbunătățirea stării de sănătate este absolut promițător.

Surse blibliografice: HealthLine.com, Imuno-Medica.ro, ReginaMaria.ro

Silviu Stănculeț, redactor Hypernatura.com și terapeut Bowen

Citește și: Natura oferă omului ARMA care atacă și distruge DOAR celulele canceroase. Care este aceasta și unde o găsim?

Informațiile prezentate servesc în scop educațional și informațional. Pentru sfaturi medicale vă recomandăm consultul medical de specialitate.

Dacă te abonezi la Newsletter-ul Hypernatura.com vei primi gratuit cele mai noi și apreciate articole direct în căsuța ta de e-mail!

Scrie un comentariu

Call Now ButtonSună acum 0754045411
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Adaugă în coș
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Compară
Favorite 0
Open wishlist page Continue shopping