Progrese tehnologice în domeniul medical
Progresele nanotehnologiei au adus beneficii majoare în diverse domenii, inclusiv cel medical. Printre cele mai studiate stucturi nanometrice, cu utilitate în sfera farmacologică, sunt lipozomii.
Lipozomii sunt nanosfere fosfolipidice (cu diametre cuprinse între 20 nm până la peste 100 µm) care permit încapsularea multor substanțe atât hidrofile cât și lipofile în aceeasi veziculă lipozomală.
Dublul strat fosfolipidic functionează ca o barieră ce protejează conținutul lipozomilor de degradarea metabolică sau non-metabolică, astfel încât substanța activă încapsulată nu poate fi inactivată de sucurile digestive, enzime, flora intestinală, etc.
Prin urmare, conținutul lipozomilor este protejat de oxidare și degradare. Acest scut fosfolipidic de protecție sau barieră, rămâne nedeteriorat până când conținutul lipozomului este livrat tesutului țintă [14].
Lipozomii, purtători microsferici
Datorită biocompatibilității, biodegradabilității, toxicității scăzute și capacității de a captura atât substanțe hidrofile cât și lipofile [9] lipozomii asigură transportul și cedarea conținutului în mod specific către anumite țesuturi țintă. [10] S-au realizat multe studii ce au urmărit încapsularea unor substanțe în lipozomi, cu scopul de a scădea toxicitatea și/sau țintirea unor celule specifice [11-13].
Lipozomii sunt adevarate sisteme de transport, de cedare către țesuturi și celule a substanțelor active. Această funcție deosebită se datorează structurii lor fosfolipidice, asemanatoare cu cea a membranelor celulare. Lipozomii au dimensiuni nanometrice, sunt biocompatibili si biodegradabili, netoxici, nonalergenici.
Tehnologia de încapsulare lipozomală oferă avantaje incontestabile administării de suplimente nutritive și vitamine. Spre exemplu curcuminul este un supliment cu eficiență dovedită dar are dezavantajul unei solubilități reduse, biodisponibilități scăzute, a unui metabolism rapid cu eliminare sistemică majoră. Prin încapsularea curcuminului în micrososfere lipozomale se îmbunătățește profilul de biodistribuție, crește indicele terapeutic și se elimină riscul toxicității. Avantaje similiare pot fi descrise și pentru vitamine sau minerale captate în structuri lipozomale (Vitamina C, Magneziu, etc.).
Proprietatile farmacocinetice ale lipozomilor asigură o absorbție intestinală și o biodisponibilitate mult superioară formelor de condiționare clasică (tablete, capsule), atât pentru medicamente, cât și pentru suplimentele nutriționale.