Coșul meu
0.00 lei
0754 045 411
Coșul meu
0.00 lei
Cercetările care au condus la descoperirea salvestrolilor
Salvestrolii, tratament naturist cancer - Prof Dan Burke

Introducere

Salvestrolii aparțin fitoalexinelor și sunt compuși pe care plantele le sintetizează pentru a se proteja împotriva agresorilor cum ar fi ciuperci, virusuri, bacterii, lumina UV și insecte.

Pentru om, salvestrolii au un efect de inhibare a cancerului. Salvestrolii provoacă distrugerea și moartea celulelor tumorale, dar lasă celulele sănătoase nevătămate.

Salvestrolii sunt substanțe cu gust amar și sunt prezente în cantități relevante doar în legume, plante și fructe cultivate organic. Prin urmare, persoanele care preferă să folosescă produse ecologice (neprelucrate) sunt mult mai bine protejate împotriva tuturor tipurilor de cancer decât persoanele care optează pentru produsele comune (stropite și tratate).

Relația dintre alimentație și cancer

Aproximativ 4 din 10 bărbați și 3,5 din 10 femei vor avea cancer în timpul vieții lor. Fumatul este responsabil pentru o treime din toate cazurile de cancer; factorii alimentari sunt, de asemenea, responsabili pentru o treime din cazuri. O dietă deficitară, dezechilibrată, cu prea puține legume și fructe, precum și prezența substanțelor cancerigene în dietă, joacă un rol important în dezvoltarea cancerului.

Oamenii de știință britanici au descoperit un important mecanism antitumoral, selectiv, utilizat de anumiți fitonutrienți din dieta noastră, prin care sunt eliminate celulele canceroase. Acești fitonutrienți, care au fost denumiți salvestroli, au fost pierduți în mare parte din alimentația noastră în ultimul deceniu, cu excepția produselor ecologice.

Noua enzimă CYP1B1: existentă numai în celulele tumorale

La începutul anilor ’90, profesorul Dan Burke (foto), împreună cu grupul său de cercetare de la Universitatea din Aberdeen, a descoperit un nou tip de enzyme ale citocromului P450 în celulele tumorale, și anume enzimele CYP1B1. În organism, enzimele citocromului P450, tipurile CYP1, CYP2, CYP3, asigură detoxifierea organismului de metaboliții proprii și de substanțele toxice, străine corpului (xenobiotice). Acestea se găsesc în principal în ficat (susținând faza 1 de detoxifiere) și se găsesc, de asemenea și în alte organe, cum ar fi intestinul subțire, rinichi și plămâni. Alte enzime ale citocromului P450 (de tipul CYP11, CYP17, CYP19 si CYP21) sunt implicate în sinteza de substanțe care joacă un rol în reglarea celulară și în semnalizarea celulară, cum ar fi steroizi, acizi grași și prostaglandine. [1]

Ceea ce este remarcabil în legătură cu enzima CYP1B1 descoperită este că aceasta poate fi găsită doar în celulele canceroase (umane), nu și în celulele țesutului sănătos. [1-4]

Grupul de cercetare a profesorului Burke a constatat că enzima CYP1B1 se găsește în toate tipurile posibile de linii de celule tumorale umane, astfel că CYP1B1 va putea fi utilizată ca un marker tumoral de diagnostic pentru a detecta cancerul în fază inițială. [2,5]

Profesorul Burke suspectează că enzima CYP1B1 este “pornită” într-o celulă mutantă a corpului, pentru a permite celulelor tumorale să fie îndepărtate în mod selectiv (gene supresoare tumorale).

Salvestrolii - cercetari stiintifice cancer

Precursorii activați de enzima CYP1B1

Descoperirea proteinei CYP1B1 a condus la cercetarea agenților (naturali și sintetici) anticancerigeni (citostatice), care sunt activați de CYP1B1. Au fost căutați agenții care nu sunt toxici prin ei înșiși, ci sunt transformați de enzima CYP1B1 în substanțe toxice pentru celula canceroasă, având astfel ca rezultat apoptoza (moartea celulară programată) celulei tumorale. [1,2,6,16]

Tot în acest punct s-a descoperit că unele medicamente anticancerigene sunt inactivate prin CYP1B1, ceea ce le face ineficiente (rezistență tumorală). Exemple sunt docetaxel, ellipticine, mitoxantrona și tamoxifen. [17]

Citostaticele actuale au efecte secundare grave, deoarece acestea nu sunt toxice doar pentru celulele canceroase, dar, de asemenea, afectează celulele și țesuturile sănătoase.

De aceea, cercetătorii s-au concentrat spre găsirea de “precursori” siguri, de preferință, naturali, care sunt activați doar în celula tumorală. Această descoperire, în viziunea lor, ar reprezenta un progres științific enorm în combaterea cancerului. [16]

De la sintetic la natural

După ce a fost numit la Universitatea Montfort în Leicester, profesorul Burke a venit în contact cu profesorul Gerrald Potter care este chimist clinician, un expert în dezvoltarea de medicamente pentru cancer. În urma descoperirii CYP1B1, a dezvoltat primul prodrog sintetic (DMU-135), care este transformat de enzima CYP1B1 într-un puternic inhibitor de tirozin kinază, care distruge eficient celulele tumorale. [8] Componentul activ în DMU-135 este o structură de stilben. Stilbenele sunt substanțe organice, bioactive cu 1,2-difeniletilenă ca grupare funcțională.

Potter și Burke s-au întrebat dacă produsele alimentare pot conține compuși naturali similari, care să fie activați prin enzima CYP1B1 și să devină substanțe citostatice.

Se estimează că aproximativ 1000 de celulele canceroase se dezvoltă în organism în fiecare zi. Acestea sunt, în general, îndepărtate rapid și eficient și nu conduc la formarea de tumori. Decât să ne întrebăm de ce oamenii fac cancer, ar fi mai corect să ne întrebăm de ce oamenii NU fac cancer”, și-au spus Potter și Burke.

Astfel, ei au formulat ipoteza că enzima CYP1B1 reprezintă un mecanism de auto-distrugere în celulele canceroase, care s-a dezvoltat în cursul evoluției (enzime CYP sunt la fel de vechi ca și omenirea) pentru a elimina selectiv celulele care au deviat. În acest caz, ar fi logic să ne gândim că enzima CYP1B1 utilizează componente din dietă pentru a forța celula tumorală să intre în apoptoză, așa încât să nu mai reprezinte o amenințare. Acest lucru ar putea fi unul dintre modurile în care dieta protejează împotriva cancerului.

Salvestrolii, tratament naturist anti-cancer

Salvestrolii – inhibitori de cancer

Echipa Burke și Potter a pornit în căutarea componentelor din dietă care sunt toxice pentru celulele tumorale.

Cercetătorii englezi au identificat mai mult de douăzeci de fitonutrienți (bioflavonoizi, acizi carboxilici, stilbene, stilbenoizi) în legume, plante și fructe, cu numitorul comun de a induce apoptoza în celulele canceroase, după activare prin intermediul enzimei CYP1B1. Substanțele formează un așa-numit grup farmacofor: un grup de substanțe înrudite biochimic, în care componenta moleculei responsabilă pentru activitatea biologică este aceeași [14].

Cercetătorii au numit acest grup de fitonutrienți “salvestroli” (Salve înseamnă a salva, Strol este preluat de la cuvantul resveratrol, primul salvestrol), dar nu vor dezvălui încă care sunt fitonutrienții în cauză.

În general, salvestrolii sunt substanțe ce dau gust amar sau acru-înțepător și aparțin grupei fitoalexinelor – substanțe produse de plante pentru protecția împotriva ciupercilor, bacteriilor, virusilor, insectelor și razelor ultraviolete. [13] Aceste fitoalexine, reprezentând sistemul imunitar al plantei, se găsesc în principal în cojile de fructe, în semințe, frunze și părțile externe ale rădăcinilor adică acele părți ale plantei care intră în contact cu factorii de stres.

În functie de gradul în care planta intră în contact cu factorii de stres, poate conține o cantitate mai mică (de bază) sau mai mare de fitoalexine. Salvestrolii înșiși diferă în ceea ce privește activitatea biologică, biodisponibilitatea, timpul de înjumătățire și solubilitatea în apă sau grăsime. Acestea sunt naturale, non-toxice pentru celulele sănătoase și apar în produsele alimentare care ajută la prevenirea cancerului. Multe plante medicinale tradiționale conțin un nivel ridicat de salvestroli.

Până în prezent, în vitro, studiile au arătat că salvestrolii induc apoptoza în celulele tumorale derivate din creier, sân, prostată, colon, ovar, testicul și țesutul pulmonar. Rezultatele tratamentului (suplimentar) cu extract concentrat de salvestroli la pacienții cu cancer sunt încurajatoare.

Salvestrol, tratament naturist anti-cancer

Mecanism de acțiune pentru salvestrol

Profesorul Potter și colegii săi au făcut încă o descoperire interesantă în timpul cerecetarilor lor și anume că nivelul de salvestroli de protecție din legumele proaspete, din fructe, plante ierboase variază enorm față de cel găsit în alimentele procesate.

Pesticidele, cum ar fi fungicidele, au redus drastic nivelul de salvestroli din legumele și fructele cultivate convențional. Este logic, pentru că nu mai este nevoie ca planta să se apere, adică să producă fitoalexine. Mai mult decât atât, alimentele provenite din plantele stropite și tratate chimic conțin și substanțe cancerigene din cauza reziduurilor de pesticide.

În plus, în ultimii cincizeci, șaizeci de ani, selecția soiurilor de plante a condus la cultivarea de soiuri care nu mai sunt bogate în mod natural în salvestroli amari. Oamenii au tendința de a refuza alimentele care au un gust amar și preferă să mănânce mai dulce (este preferată varza de Bruxelles, mai degrabă decât varza cu un gust oarecum amărui).

Oamenii au tendința, de asemenea, de a alege noile soiuri de legume și fructe selectate, care sunt uniforme ca dimensiune, culoare și formă și de a renunța la soiurile mai vechi și mai puțin atractive, dar care sunt mult mai bogate în salvestroli.

În cele din urmă, producătorii de produse alimentare elimină salvestrolii pentru a obține gustul, culoarea și limpezimea alimentelor (rafinate), cum ar fi sucurile de fructe și ulei de măsline. Gustul devine mai dulce fără a fi nevoie să se adăuge zahăr.

Ca regulă generală, alimentele rafinate conțin foarte puțini sau nu conțin deloc salvestroli.

Grupul de cercetare Burke și Potter a ajuns la concluzia că dieta actuală conține cu 80 până la 90% mai puțini salvestroli decât cea din urmă cu cincizeci, o sută de ani.

Numai alimentele bio (neprocesate) încă mai conțin cantități relevante de salvestroli. Reducerea salvestrolilor de protecție și creșterea substanțelor cancerigene din alimente pare să fi contribuit la creșterea incidenței cancerului în ultimul deceniu.

Multiple afecțiuni abordate cu Salvestrol

Studiind diverse țesuturi afectate, echipa de cercetare condusă de Dan Burke și Gerrald Potter a descoperit prezența enzimei CYP1B1 și în colita ulcerativă. Astfel, o persoană care suferă de colită ulcerativă își poate îmbunătăți starea atât prin îmbogățirea dietei cu fructe și legume organice, cât și prin suplimentarea alimentației cu formulele concentrate Shield și Platinum.

Bolile autoimune sunt un alt exemplu în care creșterea aportului zilnic de salvestrol a dus la scăderea inflamației și la îmbunătățirea stării de sănătate. De regulă, celulele imune mor de îndată ce și-au îndeplinit misiunea pentru care au fost create. În anumite boli autoimune apare o aglomerare de celule imune care continuă să rămână active, afectând astfel țesutul sănătos.

S-a putut constata că în cazul unei diete săracă în salvestroli, inflamația persistă iar unele boli autoimune evoluează negativ.

De asemenea, datorită faptului că salvestrolii sunt produși de plante ca sistem de apărare împotriva factorilor patogeni,  testele au arătat că salvestrolii sunt deosebit de utili în eliminarea celulelor afectate de acțiunea virusurilor, bacteriilor, fungilor. Practic, ajută la eliminarea oricărei celule care a deviat de la activitatea pentru care a fost inițial creată.

Salvestrolii din plante sunt citostatice naturale

Importante surse naturale de salvestroli

Legume: legume verzi, anghinare, sparanghel, măcriș, rucola, toate tipurile de varză, ardei, avocado, boabe de soia germinate, morcovi sălbatici, țelină, castravete, spanac, dovleac, dovlecei, vinete;

Fructe: fructe roșii, măsline, fructe de padure, struguri, mere, căpșuni, prune, smochine, zmeură, mandarine, portocale, mure, pepene galben, ananas, mango;

Plante: pătrunjel, busuioc, rozmarin, cimbru, salvie, mentă, papadie, rooibos, pătlagină, măcese, armurariu, mușețel, lămâiță.

Aport mai mare de salvestroli

Pentru o mai bună protecție împotriva cancerului, este recomandabil de a crește aportul de salvestroli prin consumul de legume neprelucrate biologice, ierburi și fructe.

Un proiect este în curs de desfășurare în Anglia, în care oamenii sunt în căutare de soiuri vechi de legume și fructe care conțin în mod natural mai multi salvestroli. Este de preferat ca legumele să fie preparate cu abur sau prin ușoară preparare termică; salvestrolii sunt destul de rezistenți la căldură, dar sunt extrași în apă, atunci când legumele sunt fierte. În plus, se pot folosi legume și fructe concentrate, selectate pentru nivelul lor ridicat de salvestroli. [15]

Suplimentele cu salvestroli, asociate cu sinergici ca biotina, niacina, vitamina C, magneziu și seleniu, precum și activitatea fizică, mișcarea (deci aport de oxigen) pot aduce o contribuție importantă la vindecarea și prevenirea cancerului. În viitor, cercetarea (clinică) va trebui să investigheze acest lucru. Descoperirea salvestrolilor este, în orice caz, un motiv în plus de a alege alimente biologice, proaspete și neprelucrate.

 

Bibliografie

 

1. McFadyen MC, Melvin WT, Murray GI. Cytochrome P450 enzymes: novel options for cancer therapeutics. Mol Cancer Ther 2004;3:363–71.
2. Murray GI, Taylor MC, McFadyen MC et al. Tumor-specific expression of cytochrome P450 CYP1B1. Cancer Res 1997;57(14):3026-31.
3. Tokizane T, Shiina H, Igawa M et al. Cytochrome P450 1B1 is overexpressed and regulated by hypomethylation in prostate cancer. Clin Cancer Res 2005;11(16):5793-801.
4. Gribben JG, Ryan DP, Boyajian R et al. Unexpected association between induction of immunity to the universal tumor antigen CYP1B1 and response to next therapy. Clin Cancer Res 2005;11(12):4430-6.
5. Murray GI, Melvin WT, Greenlee WF, Burke MD. Regulation, function, and tissue-specific expression of cytochrome P450 CYP1B1. Annu Rev Pharmacol Toxicol. 2001;41:297-316.
6. Doostdar H, Burke MD, Mayer RT. Bioflavonoids: selective substrates and inhibitors for cytochrome P450 CYP1A and CYP1B1. Toxicology. 2000;144(1-3):31-8.
7. Gibson P, Gill JH, Khan PA et al. Cytochrome P450 1B1 (CYP1B1) is overexpressed in human colon adenocarcinomas relative to normal colon: implications for drug development. Mol Cancer Ther. 2003;2(6):527-34.
8. Sale S, Tunstall RG, Ruparelia KC et al. Effects of the potential chemopreventive agent DMU-135 on adenoma development in the ApcMin+ mouse. Invest New Drugs 2006;24(6):459-64.
9. Potter GA, Patterson LH, Wanogho E et al. The cancer preventative agent resveratrol is converted to the anticancer agent piceatannol by the cytochrome P450 enzyme CYP1B1. Br J Cancer 2002;86(5):774-8.
10. Jang M, Cai L, Udeani GO et al. Cancer chemopreventive activity of resveratrol, a natural product derived from grapes. Science 1997;275(5297):218-20.
11. Remsberg CM, Yanez JA, Ohgami Y et al. Pharmacometrics of pterostilbene: preclinical pharmacokinetics and metabolism, anticancer, antiinflammatory, antioxidant and analgesic activity. Phytother Res. 2007 Aug 29; DOI: 10.1002/ptr.2277.
12. Vitrac X, Bornet A, Vanderlinde R et al. Determination of stilbenes (delta-viniferin, trans-astringin, trans-piceid, cis- and transresveratrol, epsilon-viniferin) in Brazilian wines. J Agric Food Chem. 2005;53(14):5664-9.
13. Mikstacka R, Przybylska D, Rimando AM et al. Inhibition of human recombinant cytochromes P450 CYP1A1 and CYP1B1 by transresveratrol methyl ethers. Mol Nutr Food Res. 2007;51(5):517-24.
14. Potter GA, Burke MD. Salvestrols – natural products with tumour selective activity. Journal of Orthomol. Medicine 2006;21(1):34- 36.
15. www.salvestrolen.nl
16. McFadyen MC, Murray GI. Cytochrome P450 1B1: a novel anticancer therapeutic target. Future Oncol. 2005;1(2):259-63.
17. McFadyen MC, McLeod HL, Jackson FC et al. Cytochrome P450 CYP1B1 protein expression: a novel mechanism of anticancer drug resistance. Biochem Pharmacol. 2001;62(2):207-12.
Sună acum 0754045411