Vitaminele și nutriția corespunzătoare sunt deosebit de importante pentru sănătatea fizică și mintală a omului, atât în timpul creșterii și dezvoltării, cât și în parcursul întregii sale vieți. Datorită informațiilor circulante majoritatea adulților în vârstă a adoptat obiceiul suplimentării zilnice cu multivitamine. Cu toate acestea, multe dintre persoanele în vârstă care iau astfel de suplimente ajung să dezvolte o deficiență gravă a unei anumite vitamine.
O deficiență a oricărei vitamine poate fi catastrofală pentru sănătate, dar lipsa de vitamina B12 se face remarcată, în mod special, prin faptul că:
- este foarte comună – experții au estimat că până la 20% dintre adulții în vârstă pot avea un nivel scăzut al acestei vitamine;
- esențialitatea ei este adesea omisă de medici;
- malabsorbția vitaminei B12 este des întâlnită, mai ales în cazul persoanelor vârstnice.
Vitamina B12 este esențială pentru sănătatea țesutului nervos, pentru funcționarea creierului și pentru producția de globule roșii. În SUA, medicii geriatri acordă o atenție deosebită acestei vitamine deoarece cunosc faptul că deficiența ei poate provoca tulburări cognitive, probleme de stabilitate, mers, sau simptome care imită instalarea demenței (confuzie, depresie, lipsă de concentrare, uitare).
Daune asupra sănătății
Cunoscând simptomele și factorii de risc, putem să detectăm timpuriu deficiența vitaminei B12. Tratamentul este sigur și eficient atâta timp cât se depistează problema înainte de instalarea daunelor permanente.
În organism, vitamina B12 – cunoscută și sub denumirea de cobalamină – este vitală pentru producția de globule roșii (eritrocite) din sânge și pentru funcționarea corectă a celulelor nervoase. Când nivelurile de vitamina B12 sunt scăzute, o persoană poate dezvolta probleme de sănătate legate de funcționarea anormală a celulelor sângelui și a celulelor nervoase.
Cele mai frecvente probleme întâlnite în cazul deficitului de vitamina B12:
- Anemie. Aceasta înseamnă că numărul de globule roșii din sânge este redus. Globulele roșii transportă oxigen prin sânge, astfel încât un număr mic poate provoca oboseală sau dificultăți de respirație. Degradarea globulelor roșii poate determina, de asemenea, instalarea icterului.
- Neuropatie. În acest caz nervii din organism nu funcționează corespunzător. Neuropatia se evidențiază printr-o varietate de simptome, inclusiv furnicături, amorțeală, arsuri, lipsă de echilibru și dificultăți de mers.
- Tulburări cognitive. Probleme legate de funcționarea normală a celulelor nervoase. Poate cauza probleme de memorie, iritabilitate și chiar demență.
Vitamina B12 și absorbția sa la nivel intestinal
Comparativ cu celelalte vitamine existente, absorbția vitaminei B12 reprezintă un caz particular.
Pentru absorbția vitaminei B12 este necesară prezența factorului intrinsec, o glicoproteină secretată de celulele parietale din regiunea fundică a stomacului. Pentru a fi absorbită, vitamina B12 formează un complex cu factorul intrinsec. Abia după legarea completă de factorul intrinsec, vitamina B12 se absoarbe în porțiunea terminală a intestinului. Orice dezechilibru la acest nivel va produce o absorbție ineficientă a vitaminei B12.
De ce nivelurile scăzute de vitamina B12 sunt mai frecvente la adulții în vârstă
După absorbția vitaminei B12 la nivelul intestinului subțire, aceasta este stocată în organism, în special în ficat.
Depozitul poate satisface nevoile zilnice ale corpului timp de 3 până la 5 ani. Așadar, dacă o persoană sănătoasă încetează să mai consume alimente care conțin vitamina B12, sau să suplimenteze periodic, adesea durează câțiva ani înainte ca organismul să ajungă în deficit și să dezvolte simptome specifice.
Pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, capacitatea lor de a absorbi vitamina B12 scade. Acest lucru se datorează faptului că adulții în vârstă dezvoltă adesea probleme gastrointestinale și enzimatice.
Principalii factori de risc care pot cauza niveluri scăzute ale vitaminei B12, în special în rândul vârstnicilor:
- Nivelul scăzut de acid gastric. Cauza poate fi afectarea mucoasei stomacale sau medicamentele folosite pentru reducerea acidității gastrice;
- Medicamentele folosite în diabet care interferează cu absorbția vitaminei B12;
- Infecţia cu Helicobacter pylori;
- Alcoolismul (irită stomacul și este însoțit, în general, de o alimentație de slabă calitate);
- Operații chirurgicale la nivelul stomacului sau a intestinului subțire;
- Orice afecțiune care îngreunează absorbția la nivelul intestinului subțire (boala Crohn, boala celiacă, sindromul de intestin iritabil, permeabilitate intestinală).
De ce lipsa de vitamina B12 este subdiagnosticată, mai ales în cazul persoanelor în vârstă
Deficiența de vitamina B12 este adesea scăpată din vedere, deoarece simptomele – oboseală, anemie, neuropatie, probleme de memorie sau dificultăți de mers – sunt destul de frecvente în cazul vârstnicilor, putând exista diferite alte cauze mai frecvent abordate medical.
De asemenea, deficiența de vitamina B12 tinde să apară foarte lent, astfel încât majoritatea oamenilor trec printr-o perioadă lungă de ușoară deficiență. În acest timp, o persoană în vârstă ar putea avea simptome greu observabile sau simptome care pot fi atribuite unei afecțiuni cronice de care este deja conștientă.
Cum se diagnostichează corect deficitul de vitamina B12
Intervalele de referință sunt prezentate în funcție de vârstă și pot să difere ușor de la un laborator la altul [1][2].
- 0 – 1 lună: 187 – 1866 pg/ml
- 1 lună – 12 luni: 168 – 1675 pg/ml
- 1 an – 12 ani: 354 – 1599 pg/ml
- 12 – 19 ani: 270 – 1132 pg/ml
- > 19 ani: 197 – 771 pg/ml
După cum am menționat anterior, deficitul nu apare brusc deoarece se folosesc până la epuizare rezervele hepatice, iar simptomatologia neurologică nu se face observată în faza de latenţă. În prima fază, vitamina B12 este încă în limite acceptabile, dar orice scădere sub 400 pg/ml trebuie luată în considerare ca un indicator timpuriu al deficienţei.
Există mai multe analize de sânge care se vor succeda pentru diagnosticarea corectă a deficitului de vitamina B12 [3]:
- Vitamina B12 (nivelul seric) cu intervalele menționate anterior;
- Holotranscobalamina (vitamina B12 activă) reprezintă nivelul vitaminei B12 disponibil și utilizat intracelular. La valori serice mai mici de 400 pg/ml se va face analiza holotranscobalaminei, a cărei valoare, pentru excluderea deficitului, trebuie să depășească 50pm/l;
- Acidul metilmalonic. Valoarea ridicată indică faptul că organismul nu are suficiente resurse de vitamina B12 pentru a înlătura acest compus toxic. Inclusiv copiii afectați de acidemie metilmalonică prezintă acidoză metabolică, hipotonie, letargie, hepatomegalie, afectare renală cronică, deficit intelectual, iar în formele severe comă și șoc în primele săptămâni de viață;
- Homocisteina. Nivelul homocisteinei în sânge este invers proporţional cu nivelul plasmatic al folaților, cobalaminei (vitamina B12) şi piridoxal 5-fosfatului (vitamina B6). Nivelul ridicat de homocisteină este asociat unui risc crescut de afecţiuni cardiovasculare, tromboze venoase, complicaţii ale sarcinii şi defecte de tub neural.
Tratamentul eficient al deficitului de vitamina B12
Pentru evitarea problemelor de absorbție la nivel intestinal există două metode de creștere a nivelului de vitamina B12:
- Vitamina B12 injectabilă intramuscular sub formă de cianocobalamină;
- Vitamina B12 lipozomală cu administrare orală, sub formă de metilcobalamină.
Cianocobalamina este o formă sintetică a cobalaminei, care este legată de o moleculă de cianură pentru a putea fi stabilizată. Însă, această moleculă va fi eliminată de ficat prin procesele hepatice complexe de filtrare [4].
Metilcobalamina în formulă lipozomală
Prin încapsularea metilcobalaminei în lipozomi, vitamina B12 este protejată pe măsură ce înaintează în tractul digestiv. Microsfera lipozomală, alături de vitamina B12 pe care o poartă în interiorul ei, ajunge intactă în fluxul sanguin, după care este absorbită direct în celulă, fără a mai fi nevoie de legarea de factorul intrinsec.
Tehnologia LipoCellTech™, de încapsulare lipozomală, a fost perfecționată și implementată în decursul a peste 10 ani de studii și cercetări de laborator și se remarcă prin faptul că lipozomii sunt obținuți natural, fără utilizarea temperaturilor mari, a presiunilor înalte, fără adăugarea de solvenți, conservanți, arome sau alte ingrediente inactive.
Metilcobalamina este forma activă a vitaminei B12, care poate penetra cu ușurință bariera hemato-encefalică, iar încapsularea sa în lipozomi naturali, de înaltă stabilitate îi oferă posibilitatea să fie absorbită la nivel celular până la 99% [5]. Informații complete despre încapsularea vitaminei B12 în lipozomi naturali sunt disponibile AICI.
Deși se presupune că forma clasică de administrare sublinguală ar depinde de absorbția prin mucoasa cavității bucale și nu de absorbția intestinală, un studiu clinic publicat în The Journal of Alternative and Complementary Medicine [6] arată că dovezile nu sugerează nicio diferență de eficacitate între formele clasice orale și cele sublinguale.
Beneficii multiple prin administrare lipozomală
Fosfolipidele ajută la producerea acetilcolinei, neurotransmițătorul memoriei creierului, precum și la furnizarea nutrimentelor care sunt implicate într-un proces cheie al organismului numit metilare și care se referă la modul în care organismul și creierul păstrează în echilibru mii de substanțe biochimice esențiale, cum ar fi neurotransmițătorii.
Fosfolipidele reprezintă o hrană celulară, neuronală, ce îmbunătățește dispoziția, sănătatea mintală și performanțele intelectuale, oferind protecție împotriva tulburărilor cognitive ce pot apărea odată cu vârsta, și împotriva bolii Alzheimer.
Cercetările au confirmat că o deficiență a acestei vitamine este deosebit de dăunătoare pentru întregul organism, în special pentru creier, iar deficiențele rămase nediagnosticate timp îndelungat pot provoca daune ireversibile.
Așadar, pentru a veni în ajutorul nostru și a celor dragi este bine să profităm la maximum de această vitamină, să ne concentrăm pe detectarea și tratarea deficienței de vitamina B12, ținând minte că această problemă comună este frecvent trecută cu vederea, mai ales în cazul persoanelor trecute de 60 de ani.
Puteți să vă consultați cu medicul dumneavoastră dacă ați observat vreun simptom asociat, sau să solicitați o verificare proactivă dacă aveți factori de risc. Însă, cel mai important prim pas este să avem cunoașterea necesară, singura care ne dă puterea să acționăm la timp, pentru binele sănătății noastre și a celor pe care-i avem aproape.
Articol scris de Silviu Stănculeț, Redactor Jurnalul de Hypersănătate
Surse bibliografice: [1] https://www.synevo.ro/shop/vitamina-b12/, [2] https://medcenter.ro/dictionar-de-analize/vitamina-b12, [3] SYNLAB Romania – Vitamina B12, [4] http://www.health101.org/art_methylcobalamin.htm, [5] Akbarzadeh, A., Rezaei-Sadabady, R., Davaran, S., Joo, S. W., Zarghami, N., et al. (2013). Liposome: classification, preparation, and applications. Nanoscale research letters, 8(1), 102., [6] A Single-Center, Double-Blinded, Randomized Controlled Study to Evaluate the Relative Efficacy of Sublingual and Oral Vitamin B-Complex Administration in Reducing Total Serum Homocysteine Levels (https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/acm.2006.12.881), National Institutes of Health (https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-Consumer/#h7).
Informațiile prezentate servesc în scop educațional și informațional. Pentru sfaturi medicale vă recomandăm consultul medical de specialitate.