Coșul meu
0.00 lei
0754 045 411
Coșul meu
0.00 lei
Jurnalul de Hypersănătate

Studiu privind boala Lyme și ciupercile medicinale

Hifas da Terra a efectuat un studiu privind boala Lyme cronică (sindromul bolii Lyme post-tratament) utilizând micoterapia.

  • Acest studiu a intenționat să investigheze efectele micoterapiei aplicate cu Reishi (Ganoderma lucidum) și Coamă de leu (Hericium erinaceus) timp de 3 luni la persoanele cu boală Lyme cronică (PTLDS).
  • Studiul a fost realizat în asociere cu Déborah Jublin, naturopat și coordonator al asociației Réseau Lyme Europe.

Borelioza Lyme: o boală invalidantă

Conform definiției date de Ministerul francez al Muncii, Sănătății și Solidarității, boala Lyme, sau borelioza Lyme, este transmisă de o mușcătură de căpușă infectată cu borrelia, o bacterie din familia spirochetelor. Infecția nu prezintă adesea simptome, dar poate duce în unele cazuri la o afecțiune invalidantă (dureri articulare de durată, paralizie parțială a membrelor etc.). Este important de reținut că boala Lyme nu este contagioasă. [1]

Sindromul bolii Lyme post-tratament (PTLDS) – sau boala Lyme cronică – este o afecțiune în care pacienții prezintă simptome persistente de oboseală, durere și dificultăți cognitive după 6 luni de tratament cu antibiotic pentru boala Lyme acută.

Până la 20% dintre pacienții cu boala Lyme dezvoltă PTLDS. Prin definiție, sindromul bolii Lyme post-tratament include un diagnostic anterior de boală Lyme, simptome recurente de oboseală, dureri musculo-scheletice sau tulburări cognitive, care pot persista timp de cel puțin șase luni după încheierea tratamentului antibiotic.

Deși istoricul unei mușcături de căpușă sau al unei erupții eritema migrans (EM) permite un diagnostic rapid, puțini pacienți află că au fost mușcați de o căpușă înainte de infectare, iar incidența erupțiilor EM variază în funcție de localizarea geografică și de specia Borrelia, astfel încât unii pacienți nu dezvoltă niciodată EM. Prin urmare, manifestările cronice ale bolii Lyme pot rezulta din întârzierile în diagnostic. Manifestările cronice ale bolii Lyme pot rezulta, de asemenea, din eșecul terapiei cu antibiotice, deoarece tratamentele prescrise în mod obișnuit pot să nu fie curative. Cercetătorii au constatat că pacienții cu boală Lyme acută și/sau de lungă durată rămân adesea bolnavi pentru perioade îndelungate după tratament și că unii dintre ei constată că boala lor progresează în ciuda tratamentului. [2]

Manifestările cronice ale bolii Lyme sunt asociate cu modificări semnificative și durabile ale calității vieții la anumiți pacienți. Scorurile privind calitatea vieții participanților la cele patru studii de refacere a tratamentului bolii Lyme sponsorizate de National Institutes of Health (NIH) au fost sistematic mai scăzute decât cele ale populațiilor sănătoase. În două dintre aceste studii, simptomele persistente au fost atât de severe încât au perturbat activitățile zilnice. [3]

Impactul economic al manifestărilor cronice ale bolii Lyme poate fi substanțial. Răspunsurile la un sondaj al pacienților diagnosticați cu boala Lyme (pe baza criteriilor de supraveghere ale Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor), care au fost bolnavi timp de 6 luni sau mai mult, au arătat că 39,4% și, respectiv, 28,3% au încetat să mai lucreze sau și-au redus programul de lucru, iar 37,3% au cheltuit cel puțin 5 000 de dolari pe cheltuieli suportate din buzunarul propriu aferente bolii Lyme [4].

În ciuda impactului semnificativ pe care manifestările cronice ale bolii Lyme îl pot avea asupra persoanelor, familiilor acestora și economiei, nu există încă o definiție larg acceptată a bolii Lyme cronice [3].

Societatea Americană de Boli Infecțioase (IDSA) a propus criterii de includere pentru diagnosticul de sindrom post-tratament al bolii Lyme sau PTLDS, inclusiv un diagnostic anterior de boală Lyme, stabilizarea simptomelor după tratamentul cu antibiotice și simptome recurente de oboseală, dureri musculo-scheletice sau tulburări cognitive care persistă timp de cel puțin 6 luni după încheierea tratamentului cu antibiotice [5].

Un proiect de cercetare pentru studierea efectelor suplimentării cu extracte specifice din ciupercile Hifas da Terra în PTLDS a fost realizat pe un grup de 19 participanți, concentrându-se în special pe modificările legate de oboseală și durere.

Suport cu două ciuperci cheie

Ciupercile medicinale alese pentru acest studiu au fost Reishi și Coamă de leu.

Numeroase studii au evidențiat acțiunea antiinflamatoare a ciupercii Ganoderma lucidum (Reishi) [6,7,8,9,10], motiv pentru care a fost recomandată pentru simptomele asociate durerii. Reishi este utilizată și pentru tulburările legate de oboseală [10,11], care sunt frecvent observate la persoanele cu boală Lyme cronică. Ciuperca medicinală Coamă de leu (Hericium erinaceus) este utilizată pentru simptomele cognitive [12,13,14] și digestive [15,16,17]. Restabilirea unei microbiote intestinale optime permite o mai bună asimilare a ingredientelor active din ciupercile medicinale, precum și din alimente în general.

Sprijinul oferit prin micoterapie vizează ameliorarea simptomelor care persistă după tratamentul convențional al sindromului post-Lyme.

Selectarea pacienților

Pentru a lua parte la studiu, persoanele trebuiau să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani și să fi primit un diagnostic anterior de boală Lyme – adică un test imunoenzimatic inițial pozitiv (ELISA), urmat de un test Western blot pozitiv, cu sau fără eritem migrator – să fi urmat, de asemenea, un tratament antibiotic inițial, să nu fi administrat antibiotice în ultimele 3 săptămâni și să fi avut mai mult de 6 luni între diagnosticul inițial și stadiul avansat al bolii. De asemenea, participanții au fost rugați să raporteze simptome specifice, precum durere, oboseală sau tulburări cognitive (de exemplu, pierderi de memorie). 19 persoane au fost incluse în analiză.

2 capsule de Mico-Rei, Ganoderma lucidum (extract concentrat de Reishi HdT) pe zi, înainte de micul dejun, și 3 capsule pe zi de Mico-Leo, Hericium erinaceus (extract concentrat de Coamă de leu HdT) împărțite între dimineață, prânz și seară (1-1-1), timp de 3 luni (12 săptămâni).

Pentru a evalua efectele consumului de Reishi și Coamă de leu asupra simptomelor care persistă după tratamentul convențional pentru bolile transmise de căpușe, participanții au fost rugați să completeze următoarele chestionare la momente diferite în timpul studiului, înainte de a lua:

  • Micoterapie la 6 săptămâni și
  • 12 săptămâni de la începerea micoterapiei.

La chestionarele următoare s-a răspuns în etape diferite:

  • Chestionarul de evaluare a oboselii.
  • Chestionarul de durere: Chestionarul McGill scurt. [Questionnaire de douleur Saint-Antoine abrégé (QDSA).

Rezultate promițătoare și pozitive

Chestionarele la care s-a răspuns au arătat că participanții cu PTLDS au raportat și au obținut în medie 65% răspunsuri pozitive la chestionarele standardizate selectate pentru a monitoriza oboseala pe parcursul a 12 săptămâni. În plus, pacienții cu PTLDS au răspuns pozitiv în proporție de 57% la întrebările referitoare la intensitatea durerii și la ameliorarea condițiilor pe aceeași perioadă de 12 săptămâni de administrare a suplimentelor.

În aproximativ jumătate din răspunsurile obținute în chestionarele standardizate, s-a constatat că suplimentele Mico-Rei și Mico-Leo produc efecte pozitive încă din a șasea săptămână de administrare, ceea ce sugerează o îmbunătățire destul de rapidă, având în vedere severitatea simptomelor asociate cu PTLDS.

Deși datele suplimentare sunt în curs de analiză, aceste rezultate au demonstrat beneficiile induse de suplimentarea cu două extracte specifice de ciuperci HdT la pacienții care suferă de tulburări de stres posttraumatic.

Intervențiile non-farmaceutice la pacienții cu PTLDS sunt rare, majoritatea studiilor publicate cu privire la tratamentul acestei boli implicând utilizarea antibioticelor și a altor intervenții farmaceutice. Cu toate acestea, studiul de față a arătat că utilizarea extractelor specifice din ciuperci poate fi eficientă în ameliorarea simptomelor într-o perioadă scurtă.

Referințe:

  • Definition of Lyme disease, website of the Ministry of Labour, Health and Solidarity. https://sante.gouv.fr/soins-et-maladies/maladies/maladies-infectieuses/maladie-de-lyme
  • J.N. Aucott et al. Post-treatment Lyme disease syndrome symptomatology and the impact of life functioning: is there something here? Quality of life research, 2013; 22(1): 75-84.
  • Samuel Shor et al. Chronic Lyme disease: An evidence-based definition by the ILADS working group. Antibiotics (Basel), 2019 Dec; 8(4): 269.
  • Lorraine Johnson et al. Healthcare access and burden of care for patients with Lyme disease: a large United States survey. Health Policy, 2011 Sep;102(1):64-71.
  • Sara E Vargas et al. Characterizing the Symptoms of Patients with Persistent Post-Treatment Lyme Symptoms: A Survey of Patients at a Lyme Disease Clinic in Rhode Island. Rhode Island Medical Journal, 2021 Apr 1;104(3):53-57.
  • Juan Xu et al. Anti-inflammatory effects of Ganoderma lucidum sterols via attenuation of the p38 MAPK and NF-κB pathways in LPS-induced RAW 264.7 macrophages. Food Chem Toxicol, 2021; 150:112073.
  • Kai Zhang et al. Anti-inflammatory properties of GLPss58, a sulfated polysaccharide from Ganoderma lucidum. International Journal of Biological Macromolecules, 2017.
  • Soniamol Joseph et al. Antioxidative and Anti-inflammatory Activities of the Chloroform Extract of Ganoderma lucidum Found in South India. Sci Pharm, 2009; 77: 111-121.
  • Hai-Guo Su et al. Lanostane triterpenoids with anti-inflammatory activities from Ganoderma lucidum. Phytochemistry, 2020; 173.
  • Xia Feng, Yan Wang. Anti-inflammatory, anti-nociceptive and sedative-hypnotic activities of lucidone D extracted from Ganoderma lucidum. Cellular and molecular biology, 2019;65(4):37 – 42.
  • Ming Cai et al. Characteristics and antifatigue activity of graded polysaccharides from Ganoderma lucidum separated by cascade membrane technology. Carbohydrate polymers, 2021;269.
  • Koichiro Mori et al. Improving effects of the mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: a double-blind placebo-controlled clinical trial. Phytother Res, 2009; 23:367 – 72
  • Yuusuke Saitsu et al. Improvement of cognitive functions by oral intake of Hericium erinaceus. Biomed Res, 2019; 40 (4): 125 – 131
  • Li-Ya Lee et al. Erinacin A-Enriched Hericium erinaceus Mycelium Delays Progression of Age-Related Cognitive Decline in Senescence Accelerated Mouse Prone 8 (SAMP8) Mice. Nutrients, 2021; 13(10):3659
  • Shengjuan Jiang et al. Medicinal properties of Hericium erinaceus and its potential to formulate novel mushroom-based pharmaceuticals. Applied microbiology and biotechnology, 2014; 98(18):7661 – 70
  • Xiao-Yin Wang et al. Gastroprotective activity of polysaccharide from Hericium erinaceus against ethanol-induced gastric mucosal lesion and pylorus ligation-induced gastric ulcer, and its antioxidant activities. Carbohydrate polymers, 2018; 186: 100 – 109
  • Chuanli Hou et al. Structural characterization of two Hericium erinaceus polysaccharides and their protective effects on the alcohol-induced gastric mucosal injury. Food chemistry, 2022; 375:131896.

Sursa: https://hifasdaterra.com/en/blog/a-study-on-lyme-disease-and-medicinal-mushrooms/

Scrie un comentariu

Sună acum 0754045411
Transport gratuit la orice comandă în valoare de minim 280.00 lei
0%