Sindromul intestinului permeabil este o boală care afectează milioane de oameni la nivel global dar, cu toate acestea, ea rămâne de cele mai multe ori nediagnosticată. Datorită denumirii sale, în general vă gândiți că sindromul intestinului permeabil afectează doar sistemul digestiv, dar în realitate el poate fi punctul de pornire al multor boli din organismul uman.
Potrivit cercetărilor, cauza alergiilor alimentare, a stărilor de oboseală, a durerilor articulare, a bolilor autoimune și a metabolismului lent ar putea fi simptome care evidențiază evoluția sindromului intestinului permeabil.
Este important de știut faptul că intestinele noastre au un anumit grad natural de permeabilitate pentru moleculele mici, destinat absorbției nutrienților vitali, iar reglarea permeabilitatii intestinale este una dintre funcțiile de bază ale celulelor care formează membrana pereților intestinali.
Pe măsură ce joncțiunile strâmte din membrana intestinală sunt desfăcute, se instalează permeabilitatea accentuată intestinală.
Atunci când intestinul prezintă hiperpermeabilitate, toxinele, microbii, particulele nedigerate din alimente, pot evada din intestine direct în fluxul sanguin, răspândindu-se, astfel, în întregul corp. Sistemul imunitar identifică acești „invadatori” ca factori patogeni și îi atacă. Reacția imunitară rezultată poate fi evidențiată sub diferite forme, semnale menite să ne atragă atenția asupra sănătății noastre interioare.
Cum poți afla dacă suferi de sindromul intestinului permeabil?
Unul dintre cele mai mari semne de avertizare care poate indica prezența acestei afecțiuni îl reprezintă sensibilitatea accentuată alimentară. Proteinele și grăsimile parțial digerate se pot infiltra prin peretele intestinal, ajungând în sânge, unde provoacă un răspuns alergic.
Acest răspuns alergic nu se traduce neapărat prin înroșirea pielii sau apariția mâncărimilor la nivel cutanat, el putând fi identificat prin diverse simptome precum:
- Balonare;
- Sensibilitate alimentară;
- Intoleranțe și/sau alergii alimentare;
- Afecțiuni ale glandei tiroide;
- Stare de oboseală accentuată;
- Dureri articulare;
- Dureri de cap;
- Afecțiuni dermatologice precum rosacee, acnee;
- Probleme digestive;
- Creștere în greutate;
Dacă acestă afecțiune este netratată la timp, ea poate genera alte boli mai grave precum sindromul colonului iritabil, boala inflamatorie intestinală, artrite, eczeme, urticarie, dermatite, psoriazis, vitilligo, anxietate, migrene, dureri musculare, oboseală cronică, afecțiuni ale glandei tiroide, tulburari neurodegenerative (ex.: boala Parkinson, depresii, anxietate, autism), insuficiența funcțională a unor organe, boli autoimune intestinale și ale altor organe (ex.: artrita reumatoidă, fibromialgie, tiroidita Hashimoto, Graves, alopecia areata, lupus, scleroză multiplă, sindromul Sjöngren, fibroză chistică, vasculită);
Potrivit Journal of Diabetes, există multe dovezi clinice care arată că sindromul intestinului permeabil este principala cauză în evoluția bolilor autoimune, inclusiv a diabetului zaharat de tip 1.
O altă problemă cauzată de intestinul permeabil este malabsorbția mineralelor și a nutrienților vitali, inclusiv zinc, fier și vitamina B12.
Lectinele și alimentele care cauzează permeabilitatea intestinelor
Lectinele sunt un grup de glicoproteine care se gasesc în cantitate mare în leguminoase (fasole, soia, linte, etc.), cartofi, cereale etc. Funcțiile acestor substanțe în plantele care le conțin nu sunt cunoscute foarte bine, dar se pare că acestea au rol important în apărarea plantelor de microorganisme și insecte.
Aceste substanţe se pot lega de glucide, hematii şi de celulele mucoasei intestinale, și astfel reduc absorbţia nutrienţilor şi îngreunează regenerarea mucoasei.
Încolțirea și fermentarea leguminoaselor reduc cantitatea de lectine, făcând aceste alimente mai ușor de digerat. OMG-urile și alimentele hibridizate tind să aibă conținutul cel mai bogat în lectine, deoarece au fost modificate pentru a lupta împotriva dăunătorilor.
De asemenea, cerealele care conțin gluten pot deteriora mucoasa intestinală și pot provoca sindromul intestinului permeabil. De îndată ce intestinele tale sunt supuse unui proces de detoxifiere intens și ajung să își recapete sănătatea, abia atunci se pot reintroduce ocazional, în alimentație, leguminoase sau cereale fermentate sau încolțite.
Laptele de vacă pasteurizat este un alt aliment care poate provoca permeabilitatea intestinală. Componenta din produsele lactate care vă afectează intestinul este proteina A1 cazeină. De asemenea, procesul de pasteurizare distruge enzimele vitale, ceea ce face ca zaharurile precum lactoza să fie foarte greu de digerat.
Zahărul este o altă substanță care dăunează întregului sistem digestiv. Zahărul susține dezvoltarea drojdiei, a candidei și a bacteriilor patogene, care afectează echilibrul intestinal. Bacteriile patogene creează niște toxine numite exotoxine care dăunează celulelor sănătoase putând chiar perfora peretele intestinal.
Alți factori care favorizează sau accentuează creșterea permeabilității intestinale:
- Stresul;
- Dieta săracă în fibre vegetale;
- Dezechilibrul între bacteriile intestinale protectoare („prietenoase”) si bacteriile patogene (disbacterioza/disbioza intestinală);
- Compoziția florei intestinale, direct influențată de: paraziții intestinali, consumul excesiv de antibiotice, medicamente antiinflamatoare non-steroidiene, corticosteroizi, alcool, carbohidrati rafinați, conservanți, coloranți, digestia dificilă, deficitul de aminoacizi, peristaltismul intestinal, vârsta, stilul de viață, chimio- și radioterapia, bolile gastrointestinale, stresul, nivelul de oxigen;
- Rezistența la colonizare este un mecanism foarte important prin care bacteriile intestinale „prietenoase” reduc ocuparea (colonizarea) mucoasei intestinale de către microorganismele patogene sau potențial patogene;
- Infecții cu candida;
- Deficitul de zinc;
- Abuzul de alcool;
- Ingestia de alimente alergizante;
- Ingestia repetată a alimentelor procesate industrial;
- Ingestia agenților chimici toxici;
Este foarte important să înțelegem eforturile corpului de a menține o permanentă stare de echilibru în interiorul nostru. Primul lucru pe care-l putem face pentru a-i oferi susținerea și ajutorul nostru, este de a deveni atenți și conștienți la semnalele pe care acesta ni le adresează. Mulți oameni cred că este normal să te simți obosit sau să ai o stare de somnolență după masă, dar aceasta este o convingere total nesănătoasă. Hrana ar trebui să ne fie medicament și energie, nu boală și epuizare. Acea stare de oboseală este creată datorită necesității organismului de a consuma resurse suplimentare pentru a face față noii provocări culinare pe care noi înșine i-am creat-o.
Cum ne putem redobândi sănătatea prin refacerea echilibrului intestinal?
Pentru a contracara sindromul intestinului permeabil, precum și afecțiunile cauzate de acesta, vă prezentăm un plan structurat în 5 pași, creat de specialiști în medicină funcțională.
Acest plan a fost parcurs cu rezultate deosebite, iar un procent de 98% dintre pacienți au mărturisit că le-a schimbat viața radical, căpătând mult mai multă energie, vitalitate, bucurie de viață, stopând evoluția diferitelor afecțiuni, dureri, sau chiar tratatându-le complet.
Planul structurat în 5 pași necesari tratării sindromului intestinului permeabil:
- Elimină alimentele și factorii care dăunează sănătății intestinale;
- Urmează un program eficient de eliminare a toxinelor intestinale – foarte indicat este protocolul de 3 zile cu Vitamunda ColonHyperDetox;
- Repară mucoasa gastrointestinală;
- Înlocuiește alimentele care dăunează sănătății intestinale cu alimente benefice echilibrului intestinal;
- Echilibrează flora intestinală cu probiotice.
Mulți dintre cei care au urmat acest protocol, au făcut din el un nou stil de viață, îngrijindu-se ca la fiecare schimbare majoră de sezon (toamna și primăvara), sau măcar o dată pe an, să își detoxifice profund mediul intestinal.
1. Elimină alimentele și factorii care dăunează sănătății intestinale
Este esențial să se îndepărteze alergenii și alimentele cu potențial inflamator, cum ar fi cerealele, zahărul adăugat, OMG-urile (Organisme Modificate Genetic), uleiurile rafinate, alcoolul, aditivii alimentari sintetici și produsele lactate convenționale. Cele mai toxice expuneri care pot fi eliminate, ca și factori, sunt apa de la robinet, pesticidele, antiinflamatorii nesteroidieni sau antibioticele – nu uitați să vă consultați cu medicul specialist în cazul în care v-a prescris astfel de substanțe medicamentoase.
2. Urmează un program pentru eliminarea toxinelor intestinale de 3 sau 6 zile cu Vitamunda ColonHyperDetox
Datorită formulei sale complexe și a modului de unic de acțiune, Vitamunda ColonHyperDetox ajută la eliminarea completă a biofilmului bacterian patogen și a reziduurilor metabolice rămase lipite de pereții intestinali în decursul vieții, în special la persoanele cu predispoziție la constipație.
ColonHyperDetox conține toți nutrienții necesari unui organism sănătos: 18 aminoacizi, 7 extracte naturale și un complex bogat de vitamine și minerale, inclusiv Omega 3. Din acest motiv, în timpul programului de detoxifiere, se consumă doar shake-urile zilnice, alături de cel puțin 2 litri de apă/zi.
Bacteriile care favorizează apariția bolilor cronice tind să se atașeze de peretele intestinal și crează o matrice din polizaharide cu scopul de a se proteja împotriva atacurilor bacteriilor sănătoase, a sucurilor digestive sau a antibioticelor. Matricea formată este ca un strat mucilaginos și poartă denumirea de biofilm. Biofilmul este constituit nu doar din bacterii nocive, ci și din alte substanțe ce se pot găsi în mediul intestinal, precum calciul, magneziul și metalele grele, care fac biofilmul impermeabil. Aceasta este o proprietate pe care o au doar bacteriile patogene. În acest fel, biofilmul devine o fortăreață impenetrabilă, unde bacteriile nocive pot trăi și se pot înmulți necontrolat, contaminând organismul în mod continuu.
În prezența biofilmului, mucoasa intestinală se deshidratează și începe să se infecteze. Din cauza infecției, peretele intestinal începe să se inflameze iar joncțiunile, care asigură absorbția de nutrienți, devin prea mari. De aceea este foarte importantă eliminarea biofilmului dăunător din organism.
Fibra fermentată din scoarța arborelui Oil Palm conținută de ColonHyperDetox penetrează biofilmul patogen și acționează sinergic cu pudra de bame, care are proprietatea de a absorbi apă de până la 100 de ori greutatea ei. Astfel, de îndată ce aceasta ajunge în biofilm, el începe practic să se umfle cu apă, să devină greu și să se desprindă de pereții intestinali.
Programul de detoxifiere nu are efect laxativ, senzația de eliminare este una normală normală, iar evacuarea se face blând, fără iritații sau usturimi.
Biofilme bacteriene eliminate prin programul de 3 zile ColonHyperDetox:
Mai multe informați despre modul în care acționează Vitamunda ColonHyperDetox la nivel intestinal, sunt disponibile aici: https://www.hypernatura.com/notiuni-despre-biofilm/
Pentru informații complete despre compoziție și prepararea shake-urilor aveți la dispoziție link-ul: https://www.hypernatura.com/prepararea-shake-urilor/
Dacă doriți să vizualizați întreaga galerie disponibilă de biofilme eliminate cu Vitamunda, puteți accesa: https://www.hypernatura.com/galerie-biofilm-intestinal/
3. Repară mucoasa gastrointestinală
După finalizarea detoxifierii intestinale, este recomandată susținerea reparării peretelui intestinal. Deși peretele intestinal va fi mult mai curat decât înainte, la nivelul acestuia încă se va menține o ușoară inflamație cauzată de prezența de lungă durată a biofilmului.
Acidul humic este produs de bacteriile din sol și poate avea un efect curativ atunci când este ingerat. Structura sa este prea mare pentru a trece prin peretele intestinal. Prin urmare, acidul humic rămâne acționează la nivel intestinal, reducând inflamația și ajutând la regenerarea mucoasei gastrointestinale. Îl puteți suplimenta timp de una până la două luni, alături de alimente care nu determină un efect iritant proinflamator.
Repaira oferă acidul humic în asociere sinergică alături de OptiMSM®, monolaurat de glicerol și probioticul Lactobacillus Rhamnosus, având posibilitatea de a acționa rapid asupra inflamațiilor intestinale, inclusiv în cazuri de colită ulcerativă. Informații complete despre acțiunea Repaira sunt disponibile aici: https://www.hypernatura.com/produs/vitamunda-repaira/.
3. Alege alimente benefice sănătății intestinale
Dacă suferi de sindromul intestinului permeabil, este absolut necesar să iei în considerare un program de detoxifiere intestinală ce poate elimina biofilmul bacterian și adoptarea unei diete care să asigure refacerea mucoasei intestinale și recăpătarea sănătății tractului digestiv. Pentru a realiza aceasta, ai nevoie de alimente ușor digerabile.
Iată o listă cu alimente recomandate:
- Legume fermentate (murăturile în saramură) — conțin acizi organici care echilibrează pH-ul intestinal și probiotice care susțin sănătatea tractului digestiv.
- Produse din nucă de cocos — toate produsele din nucă de cocos sunt deosebit de benefice pentru intestin. Acizii grași cu lanț mediu (MCFA) din cocos sunt mai ușor de digerat decât alte grăsimi. De asemenea, chefirul din nucă de cocos conține probiotice care susțin sistemul digestiv.
- Semințe germinate — semințele de chia, semințele de in și semințele de cânepă, germinate înainte de a fi consumate, sunt surse importante de fibre care pot ajuta la dezvoltarea bacteriilor benefice din microflora intesinală. Cu toate acestea, dacă aveți simptome severe de permeabilitate intestinală este bine să începeți să vă asigurați necesarul de fibre din legume și fructe preparate în abur.
- Grăsimi sănătoase — Grăsimile sănătoase din avocado sau nucă de cocos sunt ușor de digerat și de asimilat și ajută la vindecarea mucoasei intestinale.
- Acizi grași Omega-3 — alimente antiinflamatoare precum semnițele de in, semințele și uleiul de cânepă, nucile, spanacul, varza kale, rucola, legumele crucifere (broccoli, conopidă), peștele prospăt de captură (macrou, somon), spirulina, își aduc o mare contribuție la refacerea sănătății intestinale.
- Fructe – Consumarea a 1-2 porții de fructe zilnic este deosebit de benefică pentru refacerea echilibrului enzimatic la nivel intestinal. Puteți chiar prepara mere și pere în aburi, din care puteți obține un sos dulce-acrișor delicios sau, dacă adăugați mai multă apă, puteți obține un suc ușor cu gust de compot. Cel mai recomandat este să consumați fructele proaspete dimineața pentru ca acestea să nu se combine cu alte alimente de pe parcursul zilei. Fructele consumate dimineața vă vor oferi un plus de energie și de vitalitate pentru parcursul noii zile.
4. Echilibrează flora intestinală cu probiotice
Într-un plan de tratament, există anumite suplimente nutritive care, după o detoxifiere profundă a mediului intestinal, vă pot ajuta în continua echilibrare și refacere a sănătății intestinale.
- Probiotice. Acesta este cel mai important supliment pe care trebuie să-l includeți în alimentație pentru că ajută la refacerea florei microbiene și micșorează proliferarea bacteriilor patogene. O asociere atent concepută pentru susținerea continuă a echilibrului intestinal și a regenerării peretelui intestinal este regăsită în Superflora: https://www.hypernatura.com/produs/vitamunda-superflora/.
- Enzime digestive (1-2 capsule la începutul fiecărei mese) – acestea asigură digestia completă a alimentelor, scăzând posibilitatea ca particule din alimente și proteine parțial digerate să dăuneze pereților intestinali. Un complex de 14 enzime digestive specializate este Enzyma Pro: https://www.hypernatura.com/produs/enzyma-pro/.
- L-Glutamine – este un aminoacid esențial, cu rol în menținerea structurii și funcționării normale a sistemului digestiv. L-glutamine acționează ca și protector al celulelor ce alcătuiesc pereții intestinali și reduce efectele chimioterapiei asupra mucoasei digestive.
- Rădăcină de lemn dulce – o plantă adaptogenă care ajută la echilibrarea nivelului de cortizol și îmbunătățește producția de acid gastric în stomac. Acestă rădăcină susține procesele naturale ale organismului de a menține sănătatea mucoasei stomacale și duodenale. Lemnul dulce este deosebit de benefic dacă sindromul intestinului permeabil este cauzat de stres emoțional prelungit, deoarece poate îmbunătății modul în care se produce și se metabolizează cortizolul în organism.
Aproximativ 80% din resursele imunitare ale corpului nostru sunt concentrate la nivel intestinal, aici fiind calea principală de intrare în organism a nutrienților, a apei, a hranei care ne asigură sănătatea și vitalitatea optimă, dar tot aici, prin sistemul digestiv, începând din cavitatea bucală, este și o cale de acces a multor microorganisme sau substanțe nocive, care odată intrate, sistemul nostru imunitar face tot posibilul să le izoleze, să le inactiveze și să le îndrume către evacuare. Datorită stilului de viață modern și al industriei alimentare tot mai artificiale, corpul are nevoie de atenția, înțelegerea și ajutorul nostru, poate mai mult decât oricând.
Autor: Silviu Stănculeț, redactor Jurnalul de Hypersănătate
Surse bibliografice: The National Center for Biotechnology Information, Dr. Axe, Hypernatura.com
Informațiile prezentate servesc în scop educațional și informațional. Pentru sfaturi medicale vă recomandăm consultul medical de specialitate.
Buna ziua , iubesc Hypernatura și informațiile prețioase pe care le citesc . Aștept cu nerăbdare și altele , mulțumesc .
Foarte interesant ,va mulțumesc și am sa fac torul sa fac aceasta detixifiere….dar am un singur rinichi am psoriazis și un pre diabet…încerc sa slăbesc pt acreduce acest prediabet ținând post intermitent și mergând foarte mult zilnic dar nu reușesc sa slăbesc deloc….
Va mulțumesc și va doresc mult succes