Coșul meu
0.00 lei
0754 045 411
Coșul meu
0.00 lei
Jurnalul de Hypersănătate

Glutation. „Proteina vieții” și rolul ei în corpul uman

Este posibil ca mulți dintre noi să fi auzit deja de glutation. Poate că am răsfoit vreo revistă sau am citit printre rânduri vreun articol pe internet, sau, poate că numele acestei molecule minune a apărut întâmplător într-o conversație, ori l-am auzit fugitiv într-o emisiune în care se discutau diverse subiecte legate de starea de sănătate. Puțini știu, însă, cu adevărat, cât de important și vital este glutationul pentru absolut fiecare persoană, indiferent de vârstă, sex, ocupație sau educație. Indiferent de interesele, de aspirațiile, de preferințele și pasiunile noastre, considerăm că este esențial să învățăm cum să ne menținem sănătoși, tineri și activi, și cum să prevenim eficient o serie de afecțiuni serioase care ar putea apărea odată cu trecerea timpului.

Așadar, ce este Glutationul?

Glutationul (Gama-L-glutamil-L-cisteinilglicină), denumit și „proteina vieții”, este o tripeptidă formată din trei aminoacizi: glicină, cisteină și acidul glutamic. A fost descoperit în anul 1888 și, deși au fost mulți cercetători care l-au studiat și au adus la lumină aspecte importante ale biochimiei și metabolismului său, cel mai proeminent dintre aceștia a fost Alton Meister, un biochimist american sclipitor. Deși este produs în special la nivelul ficatului, acesta se regăsește aproape în toate celulele organismului. Este supranumit „mama tuturor antioxidanților și maestrul detoxifierii”, având un rol esențial în susținerea funcțiilor metabolice și activității sistemului imun[1].

Glutationul este cel mai abundent tiol în celulele umane (tiolii sunt compuși organici ce conțin un grup de sulfhidril, -SH, compus dintr-un atom de sulf și un atom de hidrogen atașat la un atom de carbon), fiind prezent atât în citoplasma celulară cât și în diferitele organite [2]. Din acest motiv, îl putem întâlni și sub abrevierea “GSH”.

Biosinteza Glutationului

Pentru a fi sintetizat în mod natural, în corp, sunt necesare două etape, ambele dependente de producția de ATP (adenozin trifosfat):

 • În prima fază, are loc sinteza gama-glutamilcisteinei, din L-glutamat și L-cisteină prin participarea enzimei gama-glutamilcisteină sintetază, denumită și glutamat-cisteină ligază (GCL) – (GSH I).
 • În cea de-a doua fază, are loc sinteza glutationului din gama-glutamilcisteină și glicină prin participarea enzimei numite glutation sintetază – (GSH II).

Întrucât fiecare dintre cele două faze are nevoie de o moleculă de ATP, rezultă că sinteza unei molecule de glutation necesită două molecule de ATP. [3]

Rolul glutationului în organism, prezentare generală

Secretul acestei tripeptide miraculoase stă în grupările de sulf pe care le conține. Sulful este o moleculă cu un miros specific care are particularitatea de a „lega”, de a atrage o varietate de toxine, radicali liberi, metale grele, xenobiotice, ș.a.m.d.

În mod normal, glutationul se produce și se reciclează continuu în corp, însă, la un moment dat, surplusul de toxine care se acumulează în organism devine prea mare (stres oxidativ crescut), acest lucru afectând în mod semnificativ procesul său de sinteză.

Iată ce declară Dr. Mark Hyman, specialist în medicină funcțională, despre producția scăzută de glutation, o problemă cu care ne confruntam tot mai mulți dintre noi:

„În meseria mea, testez gene implicate în metabolismul glutationului. Acestea sunt gene care reglementează producția de enzime ce îi permit corpului să creeze și să recicleze glutationul în organism: GSTM1, GSTP1 și altele.[…]. Aceste gene sunt afectate în rândul unui segment foarte mare al populației pentru că pur și simplu nu am fost construiți să facem față unui mediu atât de toxic precum este cel în care trăim astăzi. Aproape jumătate din populație are o capacitate redusă de a se detoxifia. Motivul este că acestor oameni le lipsește o funcție optimă a genei GSTM1, una dintre genele esențiale în producția și reciclarea glutationului în corp. Este o situație pe care o întâlnesc aproape la toți pacienții mei foarte bolnavi și la o treime din cei care suferă de oboseală cronică”[1].

Glutationul, continuă să explice Dr. Hyman, este un element crucial prin rolul său de a reface și reutiliza bazinul de antioxidanți. Radicalii liberi sunt pasați de la vitamina C la vitamina E, și apoi către acidul alfa lipoic, ca în cele din urmă să fie transferați glutationului care echilibrează raportul radicalilor liberi. Astfel, se poate regenera o altă moleculă de glutation și ciclul descris se reia.

Când stresul oxidativ devine ridicat în organism și nivelul de toxicitate crește prea mult, rezervele acestui antioxidant atât de prețios scad, iar corpul nu se mai poate proteja împotriva radicalilor liberi, infecțiilor, afecțiunilor degenerative și neurodegenerative, cancerului, etc.

Așadar, glutationul reprezintă componenta cea mai importantă și fundamentală a sistemului de detoxifiere: toxinele se lipesc de el, ca mai apoi să le transporte în bilă și apoi în scaun, pentru a fi evacuate din corp.

GSH este esențial în menținerea și atingerea unei funcții mintale și fizice excelente. Când se regăsește în cantități ridicate în organism vom fi protejați din toate punctele de vedere: puterea și calitatea musculară va crește, timpul de recuperare și regenerare va scădea, vom avea o anduranță mai ridicată, iar metabolismul va fi direcționat spre a produce mai multă masă musculară decât grăsime.

Conform unui studiu publicat în jurnalul medical britanic, “The Lancet”[1], persoanele în vârstă sau bolnave, precum și cele care nu se află într-o stare optimă de sănătate, au, cel mai probabil, o deficiență de glutation. S-a constatat că cele mai ridicate niveluri de GSH se găsesc în rândul tinerilor sănătoși, niveluri mai scăzute în rândul celor mai în vârstă dar sănătoși, proporții și mai scăzute în rândul celor în vârstă și bolnavi, iar cele mai scăzute concentrații s-au înregistrat la cei foarte în vârstă și spitalizați.

Singura formă de absorbție la nivel celular

Glutationul există într-o formă redusă și una oxidată, dar numai forma redusă este bioactivă. Încapsularea în lipozomi a formei bioactive de glutation este singura formă de administrare orală prin care se asigură absorbția rapidă și prezența sa directă în fluxul sanguin. Lipozomii protejează glutationul în mediul intestinal, astfel încât acesta nu este deteriorat, având posibilitatea de a ajunge rapid la nivel celular.

Precum extractul standardizat de Curcuma longa (curcumin 95%), glutationul, în forma sa redusă, are dezavantajul unei biodisponibilități scăzute, a unui metabolism rapid cu eliminare sistemică majoră. Informații complete despre încapsularea glutationului în lipozomi naturali sunt disponibile AICI.

A rămâne sănătos, într-o condiție fizico-mentală excelentă, a preveni boala și îmbătrânirea prematură se pot obține în primul rând prin menținerea unui nivel ridicat de glutation. Acesta este primordial pentru funcția imună, în combaterea și controlul inflamației, protejând toate celulele din corp și asigurând o bună funcționare a metabolismului energiei.

Articol scris de Oana Mihaela Niculae, colaborator Jurnalul de Hypersănătate

Editarea, aranjarea și publicarea: Silviu Stănculeț, Redactor Jurnalul de Hypersănătate

Surse bibliografice: [1] The Chalk Board Mag, [2] Wikipedia, [3] Kiyotaka Y. Hara, Natsuka Shimodate, Yasutaka Hirokawa, Mikito Ito, Tomoya Baba, Hirotada Mori, Hideo Mori,  FEMS Microbiology Letters, Volume 297, Issue 2, August 2009, Pages 217–224, (https://doi.org/10.1111/j.1574-6968.2009.01682.x).

Informațiile prezentate servesc în scop educațional și informațional. Pentru sfaturi medicale vă recomandăm consultul medical de specialitate.

Dacă te abonezi la Newsletter-ul Hypernatura.com vei primi gratuit cele mai noi și apreciate articole direct în căsuța ta de e-mail!

2 comentarii la “Glutation. „Proteina vieții” și rolul ei în corpul uman

 1. Exista glutation lipozomal si in forma lichida? Ma intereseaza pentru un baietel care nu inghite pastile.Sau este ok daca pastilele le ingereaza sfaramate ? Multumesc.

  1. Bună dimineața,

   Vă mulțumim pentru întrebare.

   Lipozomal Glutathion Hypernatura® este disponibil doar sub formă de capsule. Cu toate acestea, capsula se poate deschide cu ușurință iar conținutul poate fi administrat fie într-o linguriță de ulei de cocos, fie amestecat cu mâncarea sau piureul de fructe preferat. Nu se pune în apă deoarece conținutul lipozomal nu este miscibil în apă.

   Dacă vă putem fi de ajutor și cu alte informații, vă răspundem cu drag!

   Multă sănătate vă dorim,
   Echipa Hypernatura.com

Scrie un comentariu

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Call Now ButtonSună acum 0754045411