Coșul meu
0.00 lei
Jurnalul de Hypersănătate
Cancerul Pulmonar Cum se depistează cauza celor mai multe decese de cancer

Cancerul colorectal: Ce este și cum îl prevenim?

Cancerul nu este o singură boală, contrar concepțiilor comune, ci este practic un termen colectiv care descrie o diviziune necontrolată și anormală a unui grup de celule din organism. Ce înseamnă acest lucru?

Orice om este construit din miliarde sau chiar trilioane de celule concepute să lucreze împreună pentru a susține viața. Anumiți factori de mediu, stilul de viață și alegerile zilnice pot perturba acest echilibru, făcând ca mecanismele deosebit de complexe, care controlează momentul începerii diviziunii, rata și frecvența diviziunilor celulare, să se deregleaze. Astfel, celulele încep să se dividă haotic, să invadeze țesuturile învecinate sau chiar îndepărtate.

Din cauza modurilor diverse în care se poate manifesta cancerul, simptomele nu pot fi întotdeauna ușor de prevăzut sau de identificat, severitatea lui fiind dată de factori multiplii precum mărime, gradul de răspândire sau stadiul tumorii.

Până în ziua de azi s-au înregistrat peste 100 de tipuri diferite de cancer, dintre care cele mai frecvente, în cazul bărbaților, sunt cancerul pulmonar, cancerul de prostată, cancerul colorectal și cancerul de stomac, iar în cazul femeilor, cele mai întâlnite tipuri de cancer, sunt cancerul mamar, cancerul colorectal, cancerul pulmonar și cancerul cervical.

Un caz aparte, pe care îl menționăm aici, este cancerul colorectal, care afectează atât colonul cât și zona rectală.

Ce este cancerul colorectal?

Anatomie colon (secțiune)
Anatomie colon (secțiune)

Evoluția anormală a celulelor din colon și rect poate duce la apariția polipilor, formațiuni benigne care au potențialul de a se transforma în tumoră canceroasă.

Este important de precizat faptul că nu toți polipii se transformă în cancer și în general evoluția se petrece în decursul mai multor ani.

Se cunosc două categorii principale de polipi:

 • Polipi adenomantoși: adenoamele sunt considerate a fi o stare precanceroasă, evoluând de cele mai multe ori în cancer;
 • Polipi Hiperplastici și polipi inflamatorii: sunt mult mai comuni decât cei adenomantoși și prezintă un risc redus de evoluție tumorală;

Atunci când cancerul se formează în peretele colonului sau al rectului, el poate ajunge în vasele sanguine sau limfatice prin canalele destinate transportului de deșeuri și lichide. Prin această modalitate, cancerul se poate răspândi în ganglionii limfatici din apropiere, putând, de asemenea, afecta și alte organe mai îndepărtate precum ficatul, plămânii sau creierul.

Stadializarea cancerului colorectal

Potențialul canceros al polipilor identificați este determinat prin următoarele caracteristici:

 • Polipul depășește mărimea de 1 centimetru;
 • Sunt găsiți mai mult de doi polipi;

Cancerul colorectal se formează de obicei pe peretele colonului, mai exact în mucoasa intestinală, răspândindu-se ulterior și în celelalte straturi mai profunde ale sale. Stadiul cancerului este diagnosticat prin evaluarea evoluției sale în straturile interioare și exterioare ale colonului, precum și a răspândirii lui în organism.

Stadii ale cancerului colorectal
Stadii ale cancerului colorectal

Conform unui articol al Societății Americane a Cancerului, există patru stadii ale cancerului, elaborate după Sistemul American AJCC (TNM) din 2018, clasificate în felul următor:

Dimensiunea tumorii (T) – cât de mult a evoluat cancerul în peretele colonului sau al rectului:

T1 – Cancerul este prezent în stratul superficial al colonului (mucoasa intestinală), care include și țesutul muscular subțire numit muscularis mucosa;
T2 – Cancerul a atins țesutul fibros (submucoasa) aflat sub primul strat;
T3 – Cancerul a ajuns în țesutul muscular mai gros aflat în peretele colonului (muscularis propria);
T4 – Cancerul a pătruns în straturile subțiri de țesut conjunctiv (subserosa și serosa), care acoperă tot colonul dar nu și rectul;

Răspândirea cancerului în nodulii limfatici este notată cu (N) și cuprinde următoarele 3 stadii:

N0 – celulele canceroase nu s-au răspândit în nodulii limfatici;
N1 – au fost găsite celule canceroase în 1 până la 3 noduli limfatici;
N2 – a fost identificate celule canceroase răspândite în 4 sau mai mulți noduli limfatici;

Metastazarea cancerului în alte regiuni ale corpului este notată cu (M) și cuprinde 2 stadii:

M0 – cancerul nu a ajuns și la alte organe;
M1 – cancerul a invadat și alte regiuni ale corpului;

Sistemul complet AJCC de stadializare a cancerului colorectal:

Stadiul

AJCC

Gruparea

Stadiului

Descrierea stadiului
0Tis

N0

M0

Cancerul este în cea mai incipientă stare a sa. Acest stadiu este cunoscut sub denumirea de carcinom in situ sau carcinom intramucos (Tis). Nu s-a dezvoltat dincolo de stratul periferic (mucoasa intestinală) al colonului sau al rectului.
IT1 sau T2

N0

M0

Cancerul a străbătut țesutul muscularis mucosa și are potențialul de a se răspândi și în muscularis propria (T2). Încă nu s-a răspândit în ganglionii limfatici (N0) și nici în alte zone ale corpului (M0).
IIAT3

N0

M0

Cancerul s-a răspândit straturile interioare ale colonului sau ale rectului, dar încă nu a trecut de acestea (T3). Nu a ajuns la organele învecinate, la ganglioni limfatici (N0) sau alte zone ale corpului (M0).
IIBT4a

N0

M0

Cancerul s-a răspândit în peretele colonului sau al rectului, dar nu a migrat spre alte organe sau țesuturi adiacente (T4a). Nu s-a răspândit în ganglionii limfatici (N0) și nici în alte zone (M0).
IICT4b

N0

M0

Cancerul a trecut de pereții colonului sau ai rectului și s-a atașat sau a pătruns în țesuturi sau organe învecinate (T4b). Nu s-a răspândit în ganglionii limfatici (N0) și nici în alte zone (M0).
IIIA

 

T1 sau T2

N1/N1c

M0

Cancerul s-a răspândit din stratul superficial în submucoasă (T1), și există posibilitatea extinderii sale către muscularis propria (T2). S-a extins deja în 1 până la 3 ganglioni limfatici (N1) sau către țesuturi adipoase adiacente ganglionilor limfatici, și nu neapărat în ganglionii limfatici (N1c). Nu s-a răspândit în alte zone ale corpului (M0).
SAU
T1

N2a

M0

Cancerul s-a răspândit din stratul superficial în submucoasă (T1). A pătruns în 4 până la 6 ganglioni limfatici învecinați (N2a). Nu s-a răspândit și în alte zone (M0).
IIIB

 

T3 sau T4a, N1/N1c

M0

Cancerul s-a răspândit către straturile exterioare ale colonului sau rectului (T3) sau peritoneului visceral (T4a), dar nu a ajuns și la alte organe. S-a extins către 1 sau 3 ganglioni limfatici din apropiere (N1a sau N1b) sau către țesuturi adipoase adiacente ganglionilor limfatici, și nu neapărat în ganglionii limfatici (N1c). Nu s-a răspândit în alte zone ale corpului (M0).
SAU
T2 sau T3

N2a

M0

Cancerul a pătruns în muscularis propria (T2) sau în straturile exterioare ale colonului sau rectului (T3). S-a răspândit în 4 până la 6 ganglioni limfatici (N2a). Nu s-a răspândit în alte zone ale corpului (M0).
SAU
T1 sau T2 N2b

M0

Cancerul s-a răspândit din stratul superficial în submucoasă (T1), existând posibilitatea să afecteze deja stratul muscularis propria (T2). A afectat 7 sau mai mulți ganglioni limfatici (N2b) dar nu s-a răspândit în alte zone ale corpului (M0).
 

IIIC

 

T4a

N2a

M0

Cancerul s-a răspândit dincolo de colon sau rect (incluzând peritoneul visceral) dar nu a ajuns încă la organele învecinate (T4a). A ajuns să afecteze 4 până la 6 ganglioni limfatici (N2a). Nu s-a extins în alte zone (M0).
SAU
T3 sau T4a

N2b

M0

Cancerul s-a răspândit către straturile exterioare ale colonului sau rectului (T3) sau s-a răspândit către peritoneul visceral (T4a) dar nu a ajuns la organele învecinate. A afectat 7 sau mai mulți ganglioni limfatici (N2b). Nu s-a răspândit în alte zone ale corpului (M0).
SAU
T4b

N1 sau N2

M0

Cancerul a trecut de pereții colonului sau ai rectului și s-a atașat sau a pătruns în țesuturi sau organe învecinate (T4b). S-a extins către cel puțin un ganglion limfatic din apropiere sau către țesuturi adipoase adiacente ganglionilor limfatici (N1 sau N2). Nu s-a răspândit în alte zone ale corpului (M0).
IVAOricare T

Oricare N

M1a

Nu se cunoaște exact dacă celulele canceroase s-au răspândit dincolo de colon sau rect (Oricare T). Nu este sigur dacă au afectat ganglioni limfatici (Oricare N). S-a răspândit către un organ îndepărtat (ficat sau plămân) sau către ganglioni limfatici îndepărtați, dar nu către porțiuni îndepărtate ale peritoneului (membrană care căptușește peretele cavității abdominale) (M1a).
IVBOricare T

Oricare N

M1b

Nu se cunoaște exact dacă celulele canceroase s-au răspândit dincolo de colon sau rect (Oricare T). Nici dacă au pătruns în ganglionii limfatici (Oricare N). S-a răspândit către către cel puțin un organ îndepărtat (ficat sau plămân) sau către ganglioni limfatici îndepărtați, dar nu către porțiuni îndepărtate ale peritoneului (membrană care căptușește peretele cavității abdominale) (M1a).
IVCOricare T

Oricare N

M1c

Nu se cunoaște exact dacă celulele canceroase s-au răspândit dincolo de colon sau rect (Oricare T). Nici dacă au pătruns în ganglionii limfatici din apropiere (Oricare N). S-a răspândit în porțiuni îndepărtate ale peritoneului (membrană care căptușește peretele cavității abdominale) și există posibilitatea să se fi răspândit către organe îndepărtate sau ganglioni limfatici îndepărtați (M1c).
 • TX: Tumoarea principală nu poate abordată din cauza lipsei de informații;
 • T0: Nu există dovada unei tumori primare;
 • NX: Ganglionii limfatici zonali nu pot fi abordați din cauza lipsei de informații;

Cum prevenim un astfel de cancer?

Organizația Mondială a Sănătății declară faptul că între 30 și 50% dintre cazurile de cancer în stadii incipiente pot fi combătute prin aderarea la un stil de viață sănătos, ceea ce prin viziunea acesteia înseamnă: lipsa tutunului și a alcoolului, consumul de fructe și legume, activitate fizică moderată efectuată zilnic și menținerea stării generale de sănătate.

Este tot mai cunoscut faptul că plantele produc în mod natural fitoalexine care le ajută să combată atacurile patogenilor. Cercetătorii care au studiat îndeaproape sistemul defensiv al plantelor au făcut o descoperire ce poate schimba total modul de abordare a cancerului. Aceste substanțe, denumite salvestroli, pe care plantele le produc în lupta lor de apărare împotriva atacatorilor externi (bacterii, ciuperci, virusuri, etc.) sunt foarte utile organismului uman în prevenirea apariției celulelor canceroase și în stoparea dezvoltării tumorilor.

Profesorul Dan Burke, cercetător la Universitatea Montfort din Anglia a descoperit că enzima CYP1B1, ce aparține citocromului P450, este prezentă în orice celulă anormală (canceroasă) și absentă în celulele sănătoase. Această descoperire a îndemnat ca echipa de cercetare, formată din profesorul Burke și profesorul Gerrald Potter, să identifice rolul enzimei în interiorul celulei tumorale. Astfel, s-a demonstrat că în momentul în care enzima CYP1B1 interacționează cu fitonutrienții din categoria salvestroli, aceasta induce transformarea salvestrolilor în substante citotoxice, în interiorul celulei canceroase, provocându-i moartea.

Salvestrol, tratament naturist anti-cancer
Interacțiunea salvestrolilor cu enzina CYP1B1

Studiile efectuate pe organele cuprinse de tumori au dus la obținerea unor rezultate încurajatoare,așa încât cercetările s-au dezvoltat în două direcții. În primă fază s-a descoperit și s-a sintetizat în laboratoarele de cercetare o substanță care stă la baza obținerii unui medicament de sinteză, ce acționează prin interactiunea cu această enzimă, prezentă doar în celulele canceroase. Această direcție este de lungă durată, aproximativ 10-15 ani până va putea apărea pe piată acest medicament.

În a doua etapă, știut fiind că natura are resurse mult mai bogate decât oamenii de stiință, echipa de cercetare a reușit să identifice și să extragă acești salvestroli din diverse tipuri de plante. Astfel s-au elaborat formule concentrate de Salvestroli administrate ca și suplimente alimentare. Aceste formule, cu rol citostatic doar pentru celulele canceroase, pot fi administrate atât copiiilor cât și adulților, preventiv sau curativ, în orice fază evolutivă a cancerului.

Cancerul colorectal se numără printre tipurile de cancer care pot fi prevenite odată ce salvestrolii interacționează cu enzima CYP1B1 din celulele canceroase și induc efectul de apoptoză asupra acestor celule, împiedicând înmulțirea lor și formarea de tumori. Alături de adoptarea unor obiceiuri menite să ne îmbunătățească sănătatea, iată că natura ne oferă poate chiar soluția în luptă cruntă cu maladia mondială numită cancer.

Pentru informații suplimentare despre salvestroli, apăsați AICI.
Pentru detalii despre cercetările științifice, apăsați AICI.
Pentru studii de caz, apăsați AICI.

Informațiile prezentate servesc în scop educațional și informațional. Pentru sfaturi medicale vă recomandăm consultul medical de specialitate.

Citește și: Natura oferă omului ARMA care atacă și distruge DOAR celulele canceroase. Care este aceasta și unde o găsim?

Dacă te abonezi la Newsletter-ul Hypernatura.com vei primi gratuit cele mai noi și apreciate articole direct în căsuța ta de e-mail!

Scrie un comentariu

Call Now ButtonSună acum 0754045411
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Adaugă în coș
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Compară
Favorite 0
Open wishlist page Continue shopping