Meniu

Coșul meu
0.00 lei
Jurnalul de Hypers─ân─âtate
Cancerul Pulmonar Cum se depisteaz─â cauza celor mai multe decese de cancer

Cancerul colorectal: Ce este și cum îl prevenim?

Cancerul nu este o singur─â boal─â, contrar concep╚Ťiilor comune, ci este practic un termen colectiv care descrie o diviziune necontrolat─â ╚Öi anormal─â a unui grup de celule din organism. Ce ├«nseamn─â acest lucru?

Orice om este construit din miliarde sau chiar trilioane de celule concepute s─â lucreze ├«mpreun─â pentru a sus╚Ťine via╚Ťa. Anumi╚Ťi factori de mediu, stilul de via╚Ť─â ╚Öi alegerile zilnice pot perturba acest echilibru, f─âc├ónd ca mecanismele deosebit de complexe, care controleaz─â momentul ├«nceperii diviziunii, rata ╚Öi frecven╚Ťa diviziunilor celulare, s─â se deregleaze. Astfel, celulele ├«ncep s─â se divid─â haotic, s─â invadeze ╚Ťesuturile ├«nvecinate sau chiar ├«ndep─ârtate.

Din cauza modurilor diverse în care se poate manifesta cancerul, simptomele nu pot fi întotdeauna ușor de prevăzut sau de identificat, severitatea lui fiind dată de factori multiplii precum mărime, gradul de răspândire sau stadiul tumorii.

P├ón─â ├«n ziua de azi s-au ├«nregistrat peste 100 de tipuri diferite de cancer, dintre care cele mai frecvente, ├«n cazul b─ârba╚Ťilor, sunt cancerul pulmonar, cancerul de prostat─â, cancerul colorectal ╚Öi cancerul de stomac, iar ├«n cazul femeilor, cele mai ├«nt├ólnite tipuri de cancer, sunt cancerul mamar, cancerul colorectal, cancerul pulmonar ╚Öi cancerul cervical.

Un caz aparte, pe care ├«l men╚Ťion─âm aici, este cancerul colorectal, care afecteaz─â at├ót colonul c├ót ╚Öi zona rectal─â.

Ce este cancerul colorectal?

Anatomie colon (sec╚Ťiune)
Anatomie colon (sec╚Ťiune)

Evolu╚Ťia anormal─â a celulelor din colon ╚Öi rect poate duce la apari╚Ťia polipilor, forma╚Ťiuni benigne care au poten╚Ťialul de a se transforma ├«n tumor─â canceroas─â.

Este important de precizat faptul c─â nu to╚Ťi polipii se transform─â ├«n cancer ╚Öi ├«n general evolu╚Ťia se petrece ├«n decursul mai multor ani.

Se cunosc dou─â categorii principale de polipi:

 • Polipi adenomanto╚Öi: adenoamele sunt considerate a fi o stare precanceroas─â, evolu├ónd de cele mai multe ori ├«n cancer;
 • Polipi Hiperplastici ╚Öi polipi inflamatorii: sunt mult mai comuni dec├ót cei adenomanto╚Öi ╚Öi prezint─â un risc redus de evolu╚Ťie tumoral─â;

Atunci când cancerul se formează în peretele colonului sau al rectului, el poate ajunge în vasele sanguine sau limfatice prin canalele destinate transportului de deșeuri și lichide. Prin această modalitate, cancerul se poate răspândi în ganglionii limfatici din apropiere, putând, de asemenea, afecta și alte organe mai îndepărtate precum ficatul, plămânii sau creierul.

Stadializarea cancerului colorectal

Poten╚Ťialul canceros al polipilor identifica╚Ťi este determinat prin urm─âtoarele caracteristici:

 • Polipul dep─â╚Öe╚Öte m─ârimea de 1 centimetru;
 • Sunt g─âsi╚Ťi mai mult de doi polipi;

Cancerul colorectal se formeaz─â de obicei pe peretele colonului, mai exact ├«n mucoasa intestinal─â, r─âsp├óndindu-se ulterior ╚Öi ├«n celelalte straturi mai profunde ale sale. Stadiul cancerului este diagnosticat prin evaluarea evolu╚Ťiei sale ├«n straturile interioare ╚Öi exterioare ale colonului, precum ╚Öi a r─âsp├óndirii lui ├«n organism.

Stadii ale cancerului colorectal
Stadii ale cancerului colorectal

Conform unui articol al Societ─â╚Ťii Americane a Cancerului, exist─â patru stadii ale cancerului, elaborate dup─â Sistemul American AJCC (TNM) din 2018, clasificate ├«n felul urm─âtor:

Dimensiunea tumorii (T) – c├ót de mult a evoluat cancerul ├«n peretele colonului sau al rectului:

T1 – Cancerul este prezent ├«n stratul superficial al colonului (mucoasa intestinal─â), care include ╚Öi ╚Ťesutul muscular sub╚Ťire numit muscularis mucosa;
T2 – Cancerul a atins ╚Ťesutul fibros (submucoasa) aflat sub primul strat;
T3 – Cancerul a ajuns ├«n ╚Ťesutul muscular mai gros aflat ├«n peretele colonului (muscularis propria);
T4 – Cancerul a p─âtruns ├«n straturile sub╚Ťiri de ╚Ťesut conjunctiv (subserosa ╚Öi serosa), care acoper─â tot colonul dar nu ╚Öi rectul;

Răspândirea cancerului în nodulii limfatici este notată cu (N) și cuprinde următoarele 3 stadii:

N0 – celulele canceroase nu s-au r─âsp├óndit ├«n nodulii limfatici;
N1 – au fost g─âsite celule canceroase ├«n 1 p├ón─â la 3 noduli limfatici;
N2 – a fost identificate celule canceroase r─âsp├óndite ├«n 4 sau mai mul╚Ťi noduli limfatici;

Metastazarea cancerului în alte regiuni ale corpului este notată cu (M) și cuprinde 2 stadii:

M0 – cancerul nu a ajuns ╚Öi la alte organe;
M1 – cancerul a invadat ╚Öi alte regiuni ale corpului;

Sistemul complet AJCC de stadializare a cancerului colorectal:

Stadiul

AJCC

Gruparea

Stadiului

Descrierea stadiului
0Tis

N0

M0

Cancerul este în cea mai incipientă stare a sa. Acest stadiu este cunoscut sub denumirea de carcinom in situ sau carcinom intramucos (Tis). Nu s-a dezvoltat dincolo de stratul periferic (mucoasa intestinală) al colonului sau al rectului.
IT1 sau T2

N0

M0

Cancerul a str─âb─âtut ╚Ťesutul┬ámuscularis mucosa ╚Öi are poten╚Ťialul de a se r─âsp├óndi ╚Öi ├«n muscularis propria (T2). ├Änc─â nu s-a r─âsp├óndit ├«n ganglionii limfatici┬á(N0) ╚Öi nici ├«n┬áalte zone┬áale corpului (M0).
IIAT3

N0

M0

Cancerul s-a răspândit straturile interioare ale colonului sau ale rectului, dar încă nu a trecut de acestea (T3). Nu a ajuns la organele învecinate, la ganglioni limfatici (N0) sau alte zone ale corpului (M0).
IIBT4a

N0

M0

Cancerul s-a r─âsp├óndit ├«n peretele┬ácolonului sau al┬árectului, dar nu┬áa migrat┬áspre alte organe sau ╚Ťesuturi adiacente (T4a). Nu s-a r─âsp├óndit ├«n ganglionii┬álimfatici┬á(N0) ╚Öi nici ├«n alte zone (M0).
IICT4b

N0

M0

Cancerul a trecut┬áde pere╚Ťii colonului sau ai rectului ╚Öi s-a ata╚Öat sau a p─âtruns ├«n ╚Ťesuturi sau organe ├«nvecinate┬á(T4b). Nu s-a r─âsp├óndit ├«n ganglionii┬álimfatici┬á(N0) ╚Öi nici ├«n alte zone (M0).
IIIA

 

T1 sau T2

N1/N1c

M0

Cancerul s-a r─âsp├óndit din stratul superficial ├«n submucoas─â┬á(T1), ╚Öi exist─â posibilitatea extinderii sale c─âtre┬ámuscularis propria (T2). S-a extins deja ├«n┬á1 p├ón─â la┬á3 ganglioni┬álimfatici┬á(N1) sau c─âtre ╚Ťesuturi adipoase adiacente ganglionilor limfatici,┬á╚Öi┬ánu neap─ârat ├«n ganglionii limfatici┬á(N1c). Nu s-a r─âsp├óndit ├«n alte zone ale corpului (M0).
SAU
T1

N2a

M0

Cancerul s-a r─âsp├óndit din stratul superficial ├«n submucoas─â┬á(T1). A p─âtruns┬á├«n 4 p├ón─â la┬á6 ganglioni limfatici ├«nvecina╚Ťi┬á(N2a). Nu s-a r─âsp├óndit ╚Öi ├«n alte zone┬á(M0).
IIIB

 

T3 sau T4a, N1/N1c

M0

Cancerul s-a r─âsp├óndit c─âtre straturile exterioare ale colonului sau rectului (T3)┬ásau peritoneului┬ávisceral (T4a),┬ádar┬ánu a ajuns ╚Öi la alte organe. S-a extins c─âtre 1 sau 3 ganglioni limfatici din apropiere (N1a sau┬áN1b) sau c─âtre ╚Ťesuturi adipoase adiacente ganglionilor limfatici,┬á╚Öi┬ánu neap─ârat ├«n ganglionii limfatici┬á(N1c). Nu s-a r─âsp├óndit ├«n alte zone ale corpului (M0).
SAU
T2 sau T3

N2a

M0

Cancerul a pătruns în muscularis propria (T2) sau în straturile exterioare ale colonului sau rectului (T3). S-a răspândit în 4 până la 6 ganglioni limfatici (N2a). Nu s-a răspândit în alte zone ale corpului (M0).
SAU
T1 sau T2 N2b

M0

Cancerul s-a r─âsp├óndit din stratul superficial ├«n submucoas─â┬á(T1), exist├ónd posibilitatea s─â afecteze deja stratul┬ámuscularis propria (T2). A afectat 7 sau mai mul╚Ťi ganglioni limfatici┬á(N2b) dar nu s-a r─âsp├óndit┬á├«n alte zone┬áale corpului┬á(M0).
 

IIIC

 

T4a

N2a

M0

Cancerul s-a răspândit dincolo de colon sau rect (incluzând peritoneul visceral) dar nu a ajuns încă la organele învecinate (T4a). A ajuns să afecteze 4 până la 6 ganglioni limfatici (N2a). Nu s-a extins în alte zone (M0).
SAU
T3 sau T4a

N2b

M0

Cancerul s-a r─âsp├óndit c─âtre straturile┬áexterioare┬áale colonului sau rectului┬á(T3) sau s-a r─âsp├óndit c─âtre┬áperitoneul visceral (T4a) dar nu a ajuns la organele┬á├«nvecinate. A afectat┬á7 sau mai mul╚Ťi ganglioni limfatici (N2b). Nu s-a r─âsp├óndit ├«n alte zone ale corpului (M0).
SAU
T4b

N1 sau N2

M0

Cancerul a trecut┬áde pere╚Ťii colonului sau ai rectului ╚Öi s-a ata╚Öat sau a p─âtruns ├«n ╚Ťesuturi sau organe ├«nvecinate┬á(T4b). S-a extins c─âtre cel pu╚Ťin un ganglion limfatic din apropiere sau c─âtre ╚Ťesuturi adipoase adiacente ganglionilor limfatici (N1 sau N2). Nu s-a r─âsp├óndit ├«n alte zone ale corpului (M0).
IVAOricare T

Oricare N

M1a

Nu se cunoa╚Öte exact dac─â celulele canceroase┬ás-au┬ár─âsp├óndit dincolo de colon sau rect (Oricare┬áT). Nu este sigur dac─â au afectat ganglioni limfatici (Oricare┬áN). S-a r─âsp├óndit c─âtre un organ┬á├«ndep─ârtat┬á(ficat┬ásau pl─âm├ón) sau c─âtre ganglioni limfatici ├«ndep─ârta╚Ťi, dar nu c─âtre por╚Ťiuni ├«ndep─ârtate ale peritoneului┬á(membran─â care c─âptu╚Öe╚Öte peretele┬ácavit─â╚Ťii abdominale) (M1a).
IVBOricare T

Oricare N

M1b

Nu se cunoa╚Öte exact dac─â celulele canceroase┬ás-au┬ár─âsp├óndit dincolo de colon sau rect (Oricare┬áT). Nici dac─â au┬áp─âtruns┬á├«n ganglionii limfatici┬á(Oricare┬áN). S-a r─âsp├óndit c─âtre c─âtre cel pu╚Ťin un organ┬á├«ndep─ârtat┬á(ficat┬ásau pl─âm├ón) sau c─âtre ganglioni limfatici ├«ndep─ârta╚Ťi, dar nu c─âtre por╚Ťiuni ├«ndep─ârtate ale peritoneului┬á(membran─â care c─âptu╚Öe╚Öte peretele┬ácavit─â╚Ťii abdominale) (M1a).
IVCOricare T

Oricare N

M1c

Nu se cunoa╚Öte exact dac─â celulele canceroase┬ás-au┬ár─âsp├óndit dincolo de colon sau rect (Oricare┬áT). Nici dac─â au┬áp─âtruns┬á├«n ganglionii limfatici┬ádin apropiere (Oricare┬áN). S-a r─âsp├óndit ├«n por╚Ťiuni ├«ndep─ârtate ale peritoneului┬á(membran─â care c─âptu╚Öe╚Öte peretele┬ácavit─â╚Ťii abdominale)┬á╚Öi exist─â posibilitatea s─â se fi r─âsp├óndit c─âtre organe ├«ndep─ârtate sau ganglioni limfatici ├«ndep─ârta╚Ťi (M1c).
 • TX: Tumoarea principal─â nu poate abordat─â din cauza lipsei de informa╚Ťii;
 • T0: Nu exist─â dovada unei tumori primare;
 • NX: Ganglionii limfatici zonali nu pot fi aborda╚Ťi din cauza lipsei de informa╚Ťii;

Cum prevenim un astfel de cancer?

Organiza╚Ťia Mondial─â a S─ân─ât─â╚Ťii declar─â faptul c─â ├«ntre 30 ╚Öi 50% dintre cazurile de cancer ├«n stadii incipiente pot fi comb─âtute prin aderarea la un stil de via╚Ť─â s─ân─âtos, ceea ce prin viziunea acesteia ├«nseamn─â: lipsa tutunului ╚Öi a alcoolului, consumul de fructe ╚Öi legume, activitate fizic─â moderat─â efectuat─â zilnic ╚Öi men╚Ťinerea st─ârii generale de s─ân─âtate.

Este tot mai cunoscut faptul c─â plantele produc ├«n mod natural fitoalexine care le ajut─â s─â combat─â atacurile patogenilor. Cercet─âtorii care au studiat ├«ndeaproape sistemul defensiv al plantelor au f─âcut o descoperire ce poate schimba total modul de abordare a cancerului. Aceste substan╚Ťe, denumite salvestroli, pe care plantele le produc ├«n lupta lor de ap─ârare ├«mpotriva atacatorilor externi (bacterii, ciuperci, virusuri, etc.) sunt foarte utile organismului uman ├«n prevenirea apari╚Ťiei celulelor canceroase ╚Öi ├«n stoparea dezvolt─ârii tumorilor.

Profesorul Dan Burke, cercet─âtor la Universitatea Montfort din Anglia a descoperit c─â enzima CYP1B1, ce apar╚Ťine citocromului P450, este prezent─â ├«n orice celul─â anormal─â (canceroas─â) ╚Öi absent─â ├«n celulele s─ân─âtoase. Aceast─â descoperire a ├«ndemnat ca echipa de cercetare, format─â din profesorul Burke ╚Öi profesorul Gerrald Potter, s─â identifice rolul enzimei ├«n interiorul celulei tumorale. Astfel, s-a demonstrat c─â ├«n momentul ├«n care enzima CYP1B1 interac╚Ťioneaz─â cu fitonutrien╚Ťii din categoria salvestroli, aceasta induce transformarea salvestrolilor ├«n substante citotoxice, ├«n interiorul celulei canceroase, provoc├óndu-i moartea.

Salvestrol, tratament naturist anti-cancer
Interac╚Ťiunea salvestrolilor cu enzina CYP1B1

Studiile efectuate pe organele cuprinse de tumori au dus la ob╚Ťinerea unor rezultate ├«ncurajatoare,a╚Öa ├«nc├ót cercet─ârile s-au dezvoltat ├«n dou─â direc╚Ťii. ├Än prim─â faz─â s-a descoperit ╚Öi s-a sintetizat ├«n laboratoarele de cercetare o substan╚Ť─â care st─â la baza ob╚Ťinerii unui medicament de sintez─â, ce ac╚Ťioneaz─â prin interactiunea cu aceast─â enzim─â, prezent─â doar ├«n celulele canceroase. Aceast─â direc╚Ťie este de lung─â durat─â, aproximativ 10-15 ani p├ón─â va putea ap─ârea pe piat─â acest medicament.

├Än a doua etap─â, ╚Ötiut fiind c─â natura are resurse mult mai bogate dec├ót oamenii de stiin╚Ť─â, echipa de cercetare a reu╚Öit s─â identifice ╚Öi s─â extrag─â ace╚Öti salvestroli din diverse tipuri de plante. Astfel s-au elaborat formule concentrate de Salvestroli administrate ca ╚Öi suplimente alimentare. Aceste formule, cu rol citostatic doar pentru celulele canceroase, pot fi administrate at├ót copiiilor c├ót ╚Öi adul╚Ťilor, preventiv sau curativ, ├«n orice faz─â evolutiv─â a cancerului.

Cancerul colorectal se num─âr─â printre tipurile de cancer care pot fi prevenite odat─â ce salvestrolii interac╚Ťioneaz─â cu enzima CYP1B1 din celulele canceroase ╚Öi induc efectul de apoptoz─â asupra acestor celule, ├«mpiedic├ónd ├«nmul╚Ťirea lor ╚Öi formarea de tumori. Al─âturi de adoptarea unor obiceiuri menite s─â ne ├«mbun─ât─â╚Ťeasc─â s─ân─âtatea, iat─â c─â natura ne ofer─â poate chiar solu╚Ťia ├«n lupt─â crunt─â cu maladia mondial─â numit─â cancer.

Pentru informa╚Ťii suplimentare despre salvestroli, ap─âsa╚Ťi AICI.
Pentru detalii despre cercet─ârile ╚Ötiin╚Ťifice, ap─âsa╚Ťi AICI.
Pentru studii de caz, ap─âsa╚Ťi AICI.

Informa╚Ťiile prezentate servesc ├«n scop educa╚Ťional ╚Öi informa╚Ťional. Pentru sfaturi medicale v─â recomand─âm consultul medical de specialitate.

Citește și: Natura oferă omului ARMA care atacă și distruge DOAR celulele canceroase. Care este aceasta și unde o găsim?

Dac─â te abonezi la Newsletter-ul Hypernatura.com vei primi gratuit cele mai noi ╚Öi apreciate articole direct ├«n c─âsu╚Ťa ta de e-mail!

Scrie un comentariu

Call Now ButtonSun─â acum 0754045411
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Adaug─â ├«n co╚Ö
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Compar─â
Favorite 0
Open wishlist page Continue shopping