Coșul meu
0.00 lei
Jurnalul de Hypersănătate

Biofilmul intestinal. O sursă de boală în corp

Majoritatea bacteriilor patogene din intestinul uman formează comunități fixe care aderă la pereții intestinali. În lumea medicală, aceste comunități au fost denumite biofilme, iar impactul pe care îl au asupra organismului nostru este vizibil prin afecțiunile patologice pe care un biofilm le poate declanșa.

Microorganismele care trăiesc în astfel de biofilme sunt foarte rezistente la substanțe antimicrobiene, antibiotice naturale sau de sinteză, inclusiv la substanțele bacteriocine produse de probiotice.

Biofilmul bacterian s-a dovedit a fi implicat în dezvoltarea multor boli cronice, inclusiv sindromul de intestin iritabil (SII), boala Crohn și cancerul de colon.

Acest articol își propune să ofere o sinteză a informațiilor medicale și științifice actuale despre biofilme și asocierea lor cu diferitele afecțiuni și dezechilibre pe care le poate provoca în organism.

Bacterii care trăiesc și acționează unitar în formațiuni numite biofilme

Imaginea general cunoscută a unei bacterii o înfățișează de regulă ca pe un organism solitar care eliberează toxine și este dăunător corpului gazdă. Cu toate acestea, majoritatea bacteriilor patogene nu sunt solitare, ci formează comunități vaste denumite biofilme. Pentru a forma biofilmul, bacteriile își crează aderență la o anumită suprafață (perete intestinal), după care generează o matrice din polizaharide și înglobează în structura sa proporții variabile din alte elemente care ajung în tractul intestinal, precum calciul, magneziul, fierul, sau alte minerale disponibile, inclusiv metale grele, precum mercurul.

Formare biofilm

În interiorul unui biofilm, unul sau mai multe tipuri de bacterii și/sau fungi împărtășesc același ADN, își împart nutrienții și trec prin anumite modificări considerate necesare pentru a evita sistemul imunitar. Biofilmul construit din polizaharide și minerale devine ca o fortăreață ce împiedică majoritatea celulelor imune să detecteze bacteriile patogene care trăiesc în interiorul ei.

Rezistență crescută la tratamentele convenționale

Din cauza faptului că majoritatea bacteriilor sunt ascunse în interiorul biofilmelor, tratamentele medicale s-au dovedit, în repetate rânduri, ineficiente. Potrivit NIH (National Institutes of Health) mai mult de 80% din infecțiile umane de natură bacteriană sunt asociate cu prezența biofilmului patogen, iar tratarea cu antibiotice a bolilor provocate de biofilme bacteriene este o luptă deosebit de fluctuantă și fără rezultate concrete pe termen lung. Spre exemplu, la persoanele care suferă de sindromul intestinului iritabil (SII), eficiența inițială a antibioticelor este urmată de o etapă recidivantă în care simptomele se declanșează din cauza faptului că bacteriile din interiorul biofilmelor își reiau activitatea de proliferare după eliminarea antibioticului din organism.
Mai mult decât atât, folosit în mod repetat, antibioticul va afecta flora bacteriană prin eliminarea bacteriilor benefice prezente în mucoasa intestinală, care nu au capacitatea de a forma astfel de biofilme.

Biofilme formate în tractul gastro-intestinal

Datorită suprafeței sale uriașe și a afluxului constant de nutrienți, tractul gastrointestinal este un mediu ideal pentru bacterii și fungi formatoare de biofilme, Pentru protecție, epiteliul gastrointestinal este căptușit cu mucus viscoelastic, dar acesta poate fi deteriorat la persoanele care suferă de stări inflamatorii repetate, sindromul de intestin iritabil și alte afecțiuni. Deteriorarea stratului de mucus epitelial crează oportunitatea pentru bacterii de a se atașa de pereții intestinali pentru a începe formarea de biofilm.

Factori care favorizează deteriorarea țesutului epitelial și formarea de biofilme patogene:

 • Stresul;
 • Alimentația bogată în zahăr rafinat;
 • Alimentația bogată în lactate și proteină animală;
 • Alimentele procesate;
 • Îndulcitori artificiali, potențiatori de aromă;
 • Grăsimi hidrogenate;
 • Alimentație săracă în fibre vegetale;
 • Dietă bogată în alimente care conțin gluten sau lectine;
 • Utilizarea unor medicamente, în special antibiotice;
 • Infecții parazitare;
 • Disbioze intestinale;
 • Digestia defectuoasă;
 • Infecții cu candida;
 • Abuzul de alcool;
 • Abuzul de antiinflamatoare nonsteroidiene, cum sunt aspirina și ibuprofenul;
 • Ingestia de alimente alergizante sau cu potențial iritant;
 • Ingestia agenților chimici toxici;
 • Traumatismele;
 • Endotoxemia;

În fiecare zi, hrana pe care o consumăm trebuie transformată în energie. Intestinele îndeplinesc această sarcină vitală prin care alimentele pe care le mâncăm sunt digerate și absorbite de vasele de sânge care conectează intestinele cu celulele din întregul organism. Intestinele sunt precum rădăcinile unui copac. Dacă rădăcinile noastre sunt obstrucționate de biofilme patogene, nutrienții nu mai sunt absorbiți eficient, fluxul sanguin va fi contaminat în permanență de patogenii prezenți în biofilme, iar vitalitatea, starea de luciditate și, inclusiv, sănătatea generală sunt compromise.

Legătura dintre prezența biofilmelor patogene și boli

Un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) a arătat că biofilmele bacteriene sunt implicate în dezvoltarea cancerului de colon.

O echipă de cercetare din cadrul Johns Hopkins Medical Institutions a descoperit că pacienții care suferă de cancer de colon, au biofilm prezent, în principal în colonul ascendent, iar acest biofilm, care a aderat la peretele intestinal, este compus din diferite tulpini bacteriene.

Echipa s-a bazat pe o tehnologie imagistică nouă, numită imagistică combinatorie, care le-a permis să îmbunătățească observarea structurală a comunităților microbiene.

Biofilm endoscopie
(A) Imagine endoscopică a unui biofilm colonic, un strat dens lipit de peretele mucozal. (B) FISH (Hibridizare Fluorescentă In Situ) cu sondă eubacteriană EUB-338 (verde) pentru detectarea tuturor bacteriilor (săgeți albe), DAPI (4′,6-diamidino-2-phenylindole) a fost utilizat pentru vizualizarea ADN-ului; granița stratului epitelial este marcată printr-o linie punctată. (C) Analiza preliminară a biospeciilor prezente în biofilm. (D) Diversitatea bacteriană. (E) Abundența relativă de bacterioide este mai mare în BFB/BFF. (F) Biofilme vizibile endoscopic, unele prezintă rezistență la detașare prin spălare directă cu jet de apă, altele se detașează sub formă de film mucilaginos. (G) Biopsia biofilmului prin SEM (Microscopie Electronică cu Scanare): culturi bacteriene și matricea extracelulară sub formă de biofilm (verde), țesut epitelial (gri); poate fi obsevat un strat bacterian cu o grosime de 15 μm. (H) SEM care evidențiază biopsia unui țesut epitelial normal, lipsit de biofilm bacterian.

Jessica Mark Welch, om de știință la Marine Biological Laboratory (MBL) din Woods Hole și co-autor al studiului a declarat oficial că „Este prima dată când biofilmele s-au dovedit a fi asociate cu cancerul de colon”.

Alte afecțiuni care s-au asociat de-a lungul timpului cu prezența biofilmului intestinal: sindromul de intestin iritabil, boala inflamatorie intestinală, artrite, eczeme, urticarie, dermatite, psoriazis, vitilligo, anxietate, migrene, dureri musculare, oboseală cronică, afecțiuni ale glandei tiroide, tulburari neurodegenerative (ex.: boala Parkinson, depresii, anxietate, autism), insuficiența funcțională a unor organe, boli autoimune intestinale și ale altor organe (ex.: artrita reumatoidă, fibromialgie, tiroidita Hashimoto, Graves, alopecia areata, lupus, scleroză multiplă, sindromul Sjöngren, fibroză chistică, vasculită).

Prezența biofilmelor la nivel intestinal a fost asociată, de asemenea cu boala Crohn și colita ulcerativă.

Biofilmele sunt greu de diagnosticat

Detectarea biofilmelor este în general deficitară din mai multe motive:
În primul rând, bacteriile din biofilm sunt ascunse în matricea de polizaharide și minerale. Prin urmare, probele prelevate ies adesea negative. Coprocultura nu semnalează nici ea prezența biofilmului patogen.

În al doilea rând, prelevarea de probe din biofilmele aflate în tractul gastrointestinal este dificil de făcut. O astfel de procedură necesită un endoscop invaziv și cunoașterea anterioară a locului în care se află biofilmul. Mai mult decât atât, în momentul de față nu există o procedură medicală care poate înlătura mecanic un biofilm bacterian.

Deși o probă prelevată poate ieși negativă, bacteriile pot elibera toxine într-un mod sporadic, care provoacă sau întrețin boala în corp. Unii clinicieni caută micotoxine în urină pentru a identifica biofilme. De asemenea, deoarece bacteriile sechestrează minerale de la gazdă, deficiența de minerale poate fi și ea asociată cu prezența biofilmelor.

Doborârea fortăreței și eliminarea biofilmului

Un grup de cercetători din Olanda a elaborat o formulă naturală care îndepătrează cu succes biofilmul toxic din intestine. Aceasta cuprinde fibre fermentate din scoarța arborelui Oil Palm, singurul tip de fibră care prin această formă are proprietatea de a perturba stratul de polizaharide și minerale al biofilmului, permeabilizându-l. Alte componente prezente în formulă, care acționează sinergic pentru eliminarea biofilmului și detoxifierea profundă a mediului intestinal sunt pudra de grâu verde (puternic detoxifiantă și remineralizantă al organsmului), complex multienzimatic (restabilește echilibrul digestiv și metabolic), pudra de bame (contribuie la refacerea și protejarea mucoasei intestinale după desprinderea biofilmului), Chlorella Pyrenoidosa (puternic chelator al metalelor grele adunate la nivel intestinal), complex nutrițional de vitamine, minerale, Omega 3, care susțin organismul în timpul programului de eliminare a biofilmului patogen.

Protocolul, care se desfășoară pe o perioadă de 3 zile, este sub formă de 7 shake-uri pe zi, înlocuitoare ale meselor, care se administrează într-o anumită ordine necesară efectuării desprinderii biofilmului de pereții intestinali și eliminării sale din organism.

Eliminarea biofilmului se face într-o manieră blândă, iar componentele formulei nu provoacă efect laxativ, durere sau iritații. Biofilmul evacuat este vizibil sub această formă:

Biofilme eliminate cu programul ColonHyperDetoxMai multe informații despre protocolul de eliminare a biofilmului intestinal sunt disponibile aici: Program eliminare biofilm intestinal patogen 3 zile

Două treimi din celulele imunitare ale organismului nostru sunt concentrate în intestine – partea cea mai importantă a tractului digestiv. Când mediul intestinal este tulburat și într-o stare necorespunzătoare, problema se propagă mult dincolo de sănătatea intestinelor. Dacă nu se va face nimic pentru îmbunătățirea sănătății intestinelor, forța sistemului imunitar și energia vitală vor fi epuizate, omul fiind predispus la cancere, la boli legate de stilul de viață, boli infecțioase, tulburări alergice și diverse alte probleme.

Autor: Silviu Stănculeț, redactor Jurnalul de Hypersănătate

Surse bibliografice: National Institutes of Health, PNAS.org, Hypernatura.com

Informațiile prezentate servesc în scop educațional și informațional. Pentru sfaturi medicale vă recomandăm consultul medical de specialitate.

Dacă te abonezi la Newsletter-ul Hypernatura.com vei primi gratuit cele mai noi și apreciate articole direct în căsuța ta de e-mail!

2 comentarii la “Biofilmul intestinal. O sursă de boală în corp

 1. Buna ziua ! Iertati-mi, va rog, lipsa de cuviinta, insa vreau sa va intreb, este pe bune, acest biofilm sau placa mucoida poate exista in intestinele noastre daca am neglijat alimentatia si alti factori care degenereaza o stare de sanatate precara a intestinelor? Majoritatea doctorilor gastroenteorologi nu au pomenit niciodata de asa ceva, ci doar prescriu medicamente avand efecte doar de durata scurta. Inca o data, va rog sa-mi iertati neobrazarea, doar imi exprim opinia si totodata sunt curios daca acest produs al dumneavoastra poate face minuni pentru ca oamenii sa-si recapete starea de sanatate a intestinelor. Va multumesc ca aveti ragazul sa-mi cititi comentariul si as fi recunoscator daca mi-ati putea da un raspuns. O zi minunata va doresc, numai bine !!!

  1. Bună ziua,

   Vă mulțumim pentru întrebare. Nu este nicio lipsă de cuviință în întrebarea dvs. La nivel mondial există din ce în ce mai multe cercetări care demonstrează legătura dintre starea intestinului și multiple afecțiuni. Devine tot mai evident că foarte multe boli își au originea la nivelul tubului digestiv. Cauzele care determină instalarea unor boli precum sindromul intestinului iritabil (SII), boala Crohn sau o gamă largă de afecțiuni autoimune, inclusiv psoriazis-ul sau vitiligo nu pot fi înlăturate prin medicație clasică. Precum ați spus și dvs., efectele tratamentului medicamentos nu sunt de durată. Mai mult decât atât, există foarte puțini medici dermatologi care recomandă detoxifierea internă ca parte a protocolului destinat tratării unei probleme de natură dermatologică. Pielea este un organ de excreție și ea ne arată că ceva nu este în regulă în interiorul nostru. La fel este și în cazul medicilor gastroenterologi.
   Desi sunt cunoscute noțiunile de biofilm sau placă mucoidă și implicațiile acestuia în starea de sănătate a organismului uman, în practica curentă nu li se acordă atenția cuvenită. Totuși, din ce în ce mai mulți medici, în principal în SUA și în țările vestice au în vedere o bună îngrijire a intestinelor ca punct fundamental în vindecarea multor boli cronice.
   În prezența toxinelor și a alimentelor cu potențial inflamator nu se poate repara țesutul intestinal sau mucoasa intestinală. În fond, intestinele, în principal colonul, reprezintă un strat (barieră) foarte subțire care, printre altele, are rolul de a nu lăsa toxinele să pătrundă în organism. Dacă acest strat este compromis, toxine, metale grele, virusuri, bacterii, ajung direct în fluxul sanguin, iar prin acesta se răspândesc în organism și inițiază un episod de natură inflamatorie. Dacă nu este tratat timpuriu, atunci se cronicizează.
   Nu există produse minune și nici panaceu universal, dar vă putem asigura că detoxifierea intestinală este fundația pe care se poate reclădi o sănătate solidă, iar cel mai mare avantaj al ColonHyperDetox îl reprezintă beneficiile vizibile într-o perioadă scurtă de timp, începând cu ceea ce se elimină prin scaun după cura de detoxifiere, până la starea de luciditate (claritate mentală), precum și îmbunătățirea stării generale.
   Primul pas pentru sănătatea intestinelor constă în curățarea acestora macar o dată pe an.

   Există publicații medicale internaționale, precum aceasta https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28942174 și aceasta https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4395855/ care arată că prezența biofilmului intestinal este implicat în dezvoltarea unor afecțiuni precum SII sau colită ulcerativă.

   Pentru orice altă întrebare, vă răspundem cu drag!

   Multă sănătate vă dorim!

   Hypernatura.com

Scrie un comentariu

Call Now ButtonSună acum 0754045411
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping